Brajdić Selo je naselje u općini Rakovica, u Karlovačkoj županiji.

Brajdić Selo
Regija Kordun
Županija Karlovačka
Općina/Grad Rakovica
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 95
 - Broj domaćinstava 40[nedostaje referenca]
Pošta 47245 Rakovica
Autooznaka KA

Nalazi se oko kilometar udaljeno od Rakovice u smjeru Plitvica, a ima oko 40 kuća i stotinjak stalnih stanovnika; Brajdića, Klanfara, Sabljaka i dr.

Selo je nastalo prije 280 godina naseljavanjem graničara Ogulinske pukovnije uglavnom sa područja Ogulina, Josipdola i Modruša skupa sa njihovim obiteljima. Naseljavanje je provođeno dekretima na ovo, do tada pusto, područje.

Na područje kasnijeg sela prvi su doselili Filip Brajdić, Nikola Klanfar i Petar Vidoš sa obiteljima.

Brajdić selo se prvi put spominje 1789. godine u izvješću zapovjedništva Ogulinske kumpanije iz Rakovice u kojem su nabrojeni položaji deset kumpanija prilikom oslobođenja drežničkog kraja od Turaka. U Brajdić selu je bila smještena kumpanija pod zapovjedništvom kapetana Mamule.

Nakon što je stradalo u Domovinskom ratu potpuno spaljeno od strane pobunjenih Srba, selo je poslije 1995. godine u narednim godinama u cjelosti obnovljeno, a sagrađeno je i više novih kuća pa je danas jedno od najnaprednijh u općini Rakovica.

Stanovništvo uredi

Brajdić Selo kao samostalno naselje postoji od popisa 2001. godine.

Izvor uredi

  • CD rom: "Naselja i stanovništvo RH od 1857-2001. godine", Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, 2005.