Brabant (provincija)

Pokrajina Brabant bila je dio Ujedinjenog Kraljevstva Nizozemske od 1815. do 1830., te Belgije od 1830. do 1995.godine. Tada je podijeljena na Flamanski Brabant, Valonski Brabant i Briselsku regiju.

Bivša pokrajina Brabant unutar Belgije, danas podijeljena na Flamanski Brabant (svijetložuto), Valonski Brabant (svijetlocrveno), i Briselsku regiju (narančasto).

Povijest uredi

Ujedinjeno Kraljevstvo Nizozemske uredi

Nakon Napoleonovog poraza 1815., na Bečkom kongresu stvoreno je Ujedinjeno Kraljevstvo Nizozemske koje se sastojalo od teritorija koje je Napoleon pripojio Francuskoj: Republike sedam ujedinjenih pokrajina i Južne Nizozemske.

U ovom novom kraljevstvu, bivši francuski departman Dyle postao je dio nove pokrajine Južni Brabant, koja je nazvana po bivšoj Grofoviji Brabant.

Belgija uredi

Nakon proglašenja neovisnosti Belgije 1830., Južna Nizozemska postala je samostalna država Belgija,a kasnije jednim dijelom i Luksemburg. Brabant je postao središnja pokrajina u Belgiji, s glavnim gradom Bruxellesom.

Godine 1989., stvorena je Regija glavnoga grada Bruxellesa (Briselska regija), ali ta regija se i dalje nalazila unutar pokrajine Brabant.

Godine 1995., pokrajina Brabant podijeljena je na Flamanski Brabant gdje se govori nizozemski, Valonski Brabant gdje se govori francuski, te dvojezičnu Briselsku regiju.