The Blues Brothers (film)

(Preusmjereno sa stranice Braća Blues (film))

Braća Blues (eng. The Blues Brothers) američka je glazbena filmska komedija iz 1980. koju je režirao John Landis a glavne uloge tumače John Belushi i Dan Aykroyd kao braća Jake i Elwood Blues. Ostale uloge tumače Ray Charles, Carrie Fisher i John Candy. Radnja se odvija oko o dvojici braće koji u "Božjoj misiji" moraju spasiti svoje staro sirotište od dugova, te zbog toga ponovno okupljaju glazbeni bend, ali pri tom ulaze u sukob sa policijom, jednim drugim bendom i tajnovitom ženom.

The Blues Brothers
kino poster
RežijaJohn Landis
ProducentBernie Brillstein
George Folsey Jr.
David Sosna
Robert K. Weiss
ScenarioDan Aykroyd
John Landis
UlogeJohn Belushi
Dan Aykroyd
MuzikaElmer Bernstein
FotografijaStephen M. Katz
MontažaGeorge Folsey, Jr.
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
20. 6. 1980 (1980-06-20)
Trajanje133 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$27,000.000
The Blues Brothers na Internet Movie Database

Film je predstavljao prvu filmsku adaptaciju nekog skeča iz humoristične emisije Saturday Night Live, a 2000. je snimljen i manje zapažen nastavak, The Blues Brothers 2000. Film je ostao zapamćen i po tome što njegova dva protagonista gotovo nikada ne skidaju sunčane naočale i crna odijela, čime su izvršili utjecaj na razne kasnije filmove, te po jednoj od najdužih sekvenci sudara automobila kinematografije. Belushijeva sklonost drogama dijelom je dovela do dugog odugovlačenja završetka snimanja, zbog čega su se troškovi snimanja povećavali.

Ipak, Braća Blues su pobrala pohvale kritičara, stekla kultni status te su zaradili 57,23 milijuna $ u američkim kinima, čime su postali 10. najgledaniji film godine.[1] U časopisu Total Film, rangiran je na 14. mjestu na "listi 50 najboljih komedija svih vremena"[2] te na 69. mjestu na listi "100 najsmiješnijih filmova" prema kanalu Bravo.[3]

Radnja uredi

Chicago. Jake Blues je pušten iz zatvora, a njegov brat Elwood ga pokupi u svojem novom, policijskom autu. Kada posjete svoj stari dom, sirotište u kojem su ih odgojile časne sestre, saznaju da je crkva toj ustanovi ukinula financijsku potporu i da će ubrzo biti zatvorena ako u roku od 11 dana ne plati 5.000 dolara. Braća žele pomoći, a kada Jakea u crkvi obasja čudno svjetlo on shvati da su dobili „Božju misiju“. Odluče sastaviti svoj stari blues sastav kako bi na koncertu skupili potreban novac. Na svojem putu privuku puno neprijatelja; Jakeovu bivšu ljubavnicu, neonaciste, policiju jer su demolirali shopping centar i jedan country sastav jer su nastupili umjesto njih u nekom seoskom klubu. Ipak, braća održe koncert i nabave novac za sirotište, ali ih policija uhićuje i odvodi u zatvor.

Glavne uloge uredi

Kritike uredi

Na premijeri je film polarizirao kritičare, no danas ga većina hvali. Zadovoljni Frederic Brussat je hvalio film: "Braća Blues su puna živahne glazbe, fantastičnim jurnjavama automobilima i neprestane slapstick komedije". Scott Weinberg je napisao: "Dugo vremena su "Braća Blues" bila na najvišem mjestu moje liste najdražih komedija... Prvi (i još uvijek najbolji) film koji je inspiriran likovima iz "Saturday Night Live", "Braća Blues" pravi su užitak za gledanje. Film je naivan i inteligentan; kaotičan i discipliniran; pun briljantnih glazbenih sekvenca i nevjerojatnih potjera automobilima. Jednostavno, to je jedan od najzabavnijih filmova koje sam ikada vidio. A vidio sam ga 25 puta... sve u filmu "Braća Blues" veće je od života. Glavni likovi, koji su u "Božjoj misiji", su naizgled nezaustavljivi". Dan Lybarger je ustvrdio: "Priča je mršava, no prevladava neprestan mentalitet preuveličanosti".

Roger Ebert je filmu dao tri od četiri zvijezdice: "Film je koštao milijune dolara i prijetio je izmaći kontroli. No redatelj John Landis ga je nekako uspješno spojio u cjelinu, uz veliku pomoć snažno definiranih osobnosti junaka iz naslova".[4]

Izvori uredi

  1. „The Blues Brothers (1980)”. Box Office Mojo. 
  2. „Film & Movie Comedy Classics”. Comedy Zone. 
  3. „Bravo's 100 Funniest Movies List is Laughable”. Manroom Magazine. Pristupljeno December 16, 2008. 
  4. Roger Ebert (1.1. 1980). „The Blues Brothers”. rogerebert.com. 

Vanjske veze uredi