Boxey je izmišljeni lik iz originalne TV-serije Battlestar Galactica, gdje ga je glumio Noah Hathaway, te njenog nastavka Galactica 1980 gdje je imao ime Kapetan Troy i gdje ga je glumio Kent McCord.

Na početku serije (pilot-film Saga of a Star World), Boxey se pojavljuje kao šestogodišnji dječak, odnosno jedan od malobrojnih koji su preživjeli sajlonski napad na planeti Caprica. Zajedno sa majkom, novinarkom po imenu Serina, pronalazi utočište na Galactici. Potišten zbog toga što je u napadu izgubio svog omiljenog degita (psa) po imenu Muffit, kao svojevrsnu utjehu dobija robotskog degita po imenu Muffit II, sa kojim će imati niz pustolovina, ali i pomoći članovima posade u nekim nezgodnim situacijama. Nakon što mu se majka uda za kapetana Apolla, a potom smrtno strada, Apollo mu postaje jedini član porodice.

Trideset godina kasnije, nakon što je Galactica pronašla Zemlju, Boxey, koji sada koristi svoje pravo ime Troy, je kapetan u kolonijalnim snagama i pilot "Vipera". Zajedno sa poručnikom Dillonom vodi tim čiji je zadatak proučavati Zemlju.

Boxey se pojavljuje i kao lik u romanima koje je napisao Richard Hatch, a koji predstavljaju nastavak originalne TV-serije.

Boxey u redizajniranoj seriji uredi

Boxey se pojavljuje i kao lik u redizajniranoj TV-seriji, iako, s daleko manjom ulogom. Prvi put se pojavljuje u početnoj miniseriji 2003. godine kao dječak od 10-11 godina pod imenom Alex "Boxey" Boxman; predstavlja jedno od nekoliko djece koje por. Sharon "Boomer" Valerii prima u svoj šatl prilikom evakuacije preživjelih sa Caprice. Sljedeći put se pojavljuje u epizodi Bastille Day i izbrisanoj sceni epizode Water. U njima je prikazan kao Sharonin prijatelj i maskota poručnice Kare "Starbuck" Thrace.

Vanjske veze uredi