Boudu sauvé des eaux

(Preusmjereno sa stranice Boudu sauvé des eaux (1932))

Boudu sauvé des eaux (sh. Budu spašen iz vode) je francuska crno-bijela filmska komedija snimljena 1932. u režiji Jeana Renoira. Temelji se na istoimenom kazališnom komadu Renéa Fauchoisa. Naslovni protagonist, koji tumači Michel Simon, je pariški klošar koga trgovac knjigama Edouard Lestingois (čiji lik tumači Charles Granval) spašava od samoubilačkog skoka u Seinu te dovodi u svoj dom. Radnja prati napore Lestingoisovih da "reformiraju" skitnicu i od njega učine "pristojnog" građanina, ali i to kako Boudu svojim nonkonformističkim ponašanjem podriva njihov buržujski svijet.

Boudu sauvé des eaux
francuski kino-poster
RežijaJean Renoir
ProducentMichel Simon
ScenarioJean Renoir
PredložakBoudu sauvé des eaux; autor:
René Fauchois
UlogeMichel Simon
MuzikaLéo Daniderff (van špice),
Raphael (naslovna muzika)
J.Boulze, (muzika za flautu)
Edouard Dumoulin (muzika za orpheon)
Johann Strauss ("An der schönen, blauen Donau")
Datum(i) premijere
11. 11. 1932 (1932-11-11)
Trajanje87 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Film je doživio uspjeh, iako je Fauchois bio razbješnjen krajem filma koji se razlikuje od njegove drame (i tek naknadno priznao da je Renoir bio u pravu). Simonu je, pak, uloga Boudua bila jedna od najboljih i vjerojatno najpoznatija u karijeri, a s obzirom na Simonovu ekscentričnost i nonkonformizam u stvarnom životu se Boudou ponekad naziva njegovim alter egom; kasniji američki kritičari su Boudua nazivali svojevrsnim proto-hipijem.

Godine 1986. je originalna drama u SAD adaptirana kao film Down and Out in Beverly Hills sa Nickom Nolteom u glavnoj ulozi.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi