Univerzitet u Bostonu

(Preusmjereno sa stranice Boston University)

Univerzitet u Bostonu (engl. Boston University) je privatni istraživački univerzitet u Bostonu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Institucija ima istorijske veze sa Ujedinjenom metodističkom crkvom ali danas funkcioniše na nekonfesionalnom principu. Univerzitet pohađa oko 33,000 studenata, na njemu radi oko 3,900 članova akademskog kadra i kao celina institucija je jedan od najvećih poslodavaca u gradu.

Univerzitet u Bostonu
Boston University
lat. Universitas Bostoniensis
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1839.
Generalno
Vrstaprivatni univerzitet
Religijska pripadnostUjedinjena metodistička crkva (istorijske veze)
Administracija
RukovodilacKenneth J. Feld
PredsednikRobert A. Brown
Akademsko osoblje4.021 (2018)
Admin. osoblje10.182 (2018) (uključujući predavače)
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
  – ostali
34.262 (2018)
16.792 (2018)
15,238 (2018)
2.232 (2018)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Boston
Suffolk
Massachusetts
 SAD
Službene stranice
www.bu.edu

18 odeljenja Univerziteta u Bostonu organizuje sve više nivoe obrazovanja uključujući preddiplomske (osnovne), diplomske (magistarske) i postdiplomske (doktorske) studije kao i specijalizovanje studije medicine, prava i poslovanja. Prema klasifikaciji volumena i kvaliteta istraživačkih aktivnosti koje izrađuje Carnegijeva fondacije za napredak obrazovanja (engl. Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching), Unverzitet u Bostonu spada u grupu R1 institucija sa veoma visokim istraživačkim aktivnostima. Prema rangiranju koje je 2020. godine izradio U.S. News & World Report preddiplomski programi Univerziteta u Bostonu našli su se na 40. mestu u SAD-u i 46. mestu na svetu.

Među svoje brojne bivše studente i bivše i sadašnje profesore univerzitet ubraja 8 dobitnika ili dobitnica Nobelove nagrade, 23 Pulitzerove nagrade, 10 Rhodes stipendista Univerziteta u Oxfordu, 6 Marshallovih stipendista, 48 Sloan naučnih saradnika, 9 dobitnika Oscara i više dobitnika Emmy i Tony nagrada.

Povezano uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi