Bosa Milićević

Bosiljka Bosa Milićević (19171940), student ekonomije i član Komunističke partije Jugoslavije, koja je umrla od rana zadobijenih na demonstracijama 14. decembra 1939. godine u Beogradu.

BOSA MILIĆEVIĆ
Datum rođenja1917.
Mesto rođenjaUlcinj

Crna Gora Kraljevina Crna Gora
Datum smrti19. februar 1940. (23 god.)
Mesto smrtiBeograd

Savezna Republika Jugoslavija Kraljevina Jugoslavija
Profesijastudent ekonomije
Članica KPJ od1939.

Biografija uredi

Rođena je 1917. godine u Ulcinju. Posle završetka Prvog svetskog rata, njena porodica se preselila u selo Novi Žednik, kod Subotice, gde su njeni roditelji kao kolonisti dobili zemlju. Osnovnu školu je završila u Novom Žedniku, a niže razrede gimnazije i Trgovačku akademiju u Subotici, 1935. godine.

Za vreme školovanja, kao učenica Trgovačke akademije pristupila je revolucionarnom omladinskom pokretu, zbog čega posle završetka školovanja nije mogla da nađe posao u Subotici. U periodu od 1935. do 1939. godine bila je veoma aktivna u radu ilegalnih komunističkih grupa koje su delovale u Novom Žedniku i okolnim selima. Takođe je učestvovala u svim akcijama koje je vodila mesna organizacija tada ilegalne Komunisičke partije Jugoslavije (KPJ) - kulturne i sportske priredbe, prikupljanje pomoći za političke robijaše-komuniste u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, kao i prikupljanje pomoći za učesnike španskog građanskog rata zatvorene po logorima u Francuskoj i dr.

Kasnije je upisala Ekonomsko-komercijalnu visoku školu u Zagrebu, odakle je 1939. godine prešla u Beograd i nastavila studije na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi (danas Ekonomski fakuletet). Za vreme studija aktivno je učestvovala u revolucionarnom studentskom pokretu na Beogradskom univerzitetu, zbog čega je primljena u članstvo KP Jugoslavije.

Dana 14. decembra 1939. godine učestvovala je u velikim radničko-studentskim demonstracijama u Beogradu, na kojima je učestvovalo oko 50.000 ljudi. Tokom ovih demonstracija, policija je u želji da rasturi demonstracije, upotrebila silu i otpočela sukobe s demonstrantima tokom kojih je stradalo 10 lica, od čega 8 studenata. Najžešći sukobi između demonstranata i policije odigrali su se u Prištinskoj ulici (kasnije Ulica 14. decembra a danas Cara Nikolaja II) i kod zgrada Pravnog i Tehničkog fakulteta u Aleksandrovoj ulici (danas Bulevar Kralja Aleksandra). U sukobu kod zgrade Tehničkog fakulteta, Bosa je bila teško ranjena. Od posledica ranjavanja umrla je 19. februara 1940. godine u jednoj beogradskoj bolnici. Sahranjena je 21. februara u Novom Žedniku.

U znak sećanja na Bosu Milićević osnovna škola u Novom Žedniku nosi njeno ime, a decembra 1959. godine je u istoj školi postavljena njena bista. U Subotici njeno ime nosi bivša Trgovačka akademija čija je bila učenica, a danas Ekonomska srednja škola, kao i jedna ulica. Njeno ime nosi i jedna ulica u beogradskom naselju Voždovac.

Literatura uredi

  • Ekonomski fakultet Beogradskog univerziteta „30 godina Ekonomskog fakulteta u Beogradu 1937-1967“. Beograd 1967. godina.