Bos je rod divljih i domaćih goveda ili volova. Rod Bos može se podijeliti na četiri podroda: Bos, Bibos, Novibos i Poephagus, no njihove razlike sporne su. U rod je smješteno pet sadašnjih vrsta. Ipak, taj se broj može popeti na sedam vrsta, ako se domesticirane sorte računaju kao odvojene vrste.

Bos
Banteng
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Bos
Linnaeus, 1758

Građa i oblik uredi

Većina su vrsta ovog roda travojedi, s dugim jezicima kojim uvijaju biljnu hranu prema njihovom željama, te velikim zubima kako bi rastavili biljni materijal prije unošenja u tijelo. Mnoge su vrste preživači, sa želucem podijeljenim u četiri dijela koji im dopušta da rastave teško probavljivu biljnu hranu kojom se hrane.

Rasprostranjenost uredi

U današnje vrijeme postoji 1,3 milijarde živih domesticiranih goveda, čineći ih jednima od najbrojnijih životinja. Članovi ovog roda trenutačno se mogu pronaći u Africi, Aziji, istočnoj Europi i Sjevernoj Americi. Njihovo stanište razlikuje se ovisno o vrsti; može ih se pronaći u prerijama, kišnim šumama, močvara, savanama i šumama s umjerenom klimom.

Ponašanje uredi

Rod Bos ima raspon života od 18 do 25 godina u divljini, dok je u zatočeništvu zabilježen primjerak s 36 godina. Razdoblje skotnosti ovisi o vrsti (9-11 mjeseci), te ženke obično kote jednog mladunca u proljeće. U rijetkim slučajevima, kote po dva mladunca.

Većina se vrsta kreće u stadima čiji se broj primjeraka razlikuje: od 10 članova, do stotine članova. U većini stada, postoji jedan bik (mužjak) za sve krave (ženke). Dominantnost je važna u stadima; tele će obično naslijediti majčino mjesto u hijerarhiji stada.

U pravilu su dnevne životinje, odmarajući se tijekom toplijeg dijela dana, postajući aktivne tijekom jutra i prijepodneva. U područjima u kojima prebiva čovjek ponekad postanu noćne životinje. Neke su vrste migratorne, seleći se u potrazi za hranom i vodom.

Evolucija roda uredi

Smatra se kako su se današnje vrste roda Bos iz jednog pretka, goveda tur (B. primigenus). Ova je vrsta postojala do 1600ih godina, kada je pretjeranim lovom potpuno istrijebljena.