Borna Novak je fiktivni lik RTL-ove sapunice Zabranjena ljubav. Glumi ga Mario Valentić od početka emitiranja serije, 25. listopada 2004. godine.

Borna Novak
Lik iz serijala Zabranjena ljubav
Debi 25. listopada 2004.
Portratirao/la Mario Valentić
Detalji
Spol Muškarac
Zanimanje Menadžer Terra Proma (2005)
Vlasnik vinarije Novak (2005-2007)
Zaposlenik u vinariji Šarić (2007)
Suvlasnik produkcijske kuće Adriatika Records (2007-2011)
Obitelj Stjepan Novak
(otac)
Karolina Novak
(majka)
Tomislav Novak
(brat †)
Lidija Bauer
(maćeha)
Petra Lončar
(odgajani kao brat i sestra)
Prebivalište Vila Novak, Zagreb
Religija katolik
Nacionalnost Hrvat

Povijest lika uredi

Opis uredi

Bogat sin bogatog oca koristi sve pogodnosti koje mu novac i položaj mogu priskrbiti. Borna je svojevoljan, razmažen i arogantan. Ipak, ove negativne karakteristike nadopunjuje neodoljivim i često naivnim šarmom. Borna nikad nije uspio ostvariti bliskost s ocem, Stjepanom Novakom. Odrastao je u uvjerenju da je njegova sestra Petra očeva ljubimica. Unatoč nesputanom uživanju u obiteljskom bogatstvu, svjestan je da bi ga otac više cijenio kada bi se za sve izborio vlastitim snagama. Zbog toga se nastoji dokazati u samostalnim poslovnim pothvatima, ali ne želi priznati da bi se ti poslovi teško započeli i održali bez obiteljskih ulaganja. Bornin odnos s majkom je možda još zamršeniji nego s ocem. U početku nije mogao prihvatiti Karolinin povratak u njegov život. Nije mogao shvatiti kako majka može tolike godine biti daleko od svog sina. No Karolina se manipulacijama uspjela zbližiti s Bornom. Sada mu se čini da ima puno više zajedničkog s majkom, nego s ocem. Borna bi više od ičega želio pobjeći od pritisaka svoje obitelji. Ipak, svjestan je da bi to moglo značiti odricanje od vrlo udobnog života na kakav je navikao. Obično su pokušaji da se osamostali povezani s utjecajem djevojaka s kojima je u vezi. Nakon veze s mladom konobaricom Majom Vuković, pronašao je ljubav s Anom Fijan. Tipično za Bornu, ponovno je izabrao vezu kojom uzrokuje probleme svojoj obitelji – Ana je kći Stjepanova rivala, Zlatka Fijana. Borni se čini da bi Ana mogla biti ona prava. Ljubomoran je na svakog tko joj se približi, posebno na Nikolu Benčića. Ana bi mogla biti djevojka koja će Bornu napokon osloboditi obiteljskih okova, ako on u međuvremenu uspije potisnuti svoju ljubomoru. Nakon raspada svoje obitelji (Stjepanov odlazak, Petrin nestanak i Karolinina veza s osobnim maserom), Borna se udubi u posao, te dane najviše provodi u vinariji "Novak". Nije odustao niti od veze s Anom , koja je bila u vezi s njegovim rivalom, Nikolom , sve do jedne noći kada on i Ana vode ljubav. No, Ana ipak ostaje uz Nikolu, što Bornu zasmeta, te ih neprestano provocira. Nakon što Nikola ostavi Anu, jer saznaje da ga je varala s Bornom, Borna je odluči ponovno osvojit.

Ubrzo, i Petra se vraća u vilu Novak, te njih dvoje nastavljaju živjeti svojim životima, uzajamno si pomažući. No, Bornu razljuti dolazak beskućnika Goge i Domagoja u kuću, te ih poželi izbaciti, no na Petrin nagovor, oni ostanu u kući. U trenutku slabosti (pijanstva), misli kako su on i Goga spavali, te se šokira kada sazna da je Gogi samo 15 godina. Nakon što ga Goga i Petra odaju policiji, Karolina i on se ponovno zbliže kao majka i sin. Zbog Petrine izdaje, Borna samovoljno odlazi od kuće. Karolina ga savjetuje da se pomiri s Petrom, te se Borna vraća u kuću nakon što uvidi da su ulični huligani demolirali cijelu kuću. On i Petra se mire. Na dobrotvornoj akciji u kafiću "Nana" Antun pred svima razotkriva istinu kako ga je Zlatko potplatio da uništi vino Novakovih. Borna je ljut, i uskoro mu stigne obavijest kako treba zatvoriti vinariju u narednih godinu dana. No, čini se da bi mu poduzetnik Jure mogao pomoći. I čini se da mu je bio od pomoći. Ili je to ono što je Borna očekivao?

Naime, Jure je kupio vinariju, i k tome je preimenovao. Ipak, Borna pristaje i dalje raditi u sada novonazvanoj vinariji "Šarić". Uskoro, on i Ana se ponovno počnu zbližavati, no Bornini su osjećaji ovaj put nedefinirani. No, čini se da će zaista sve ostati na prijateljstvu, s obzirom da se Ana odlučuje za Nikolu. Nakon što je Zlatko ubijen, Karolina ulazi u vilu Novak umrljana krvlju, te pruža Borni aktovku sa Zlatkovim novcem, koju je ukrala iz njegova automobila. Borna se nada da njegova majka nije kriva za Zlatkovo ubojstvo. Na Zlatkovim karminama Borna pronađe pravu aktovku s novcem. Prešuti to majci, a kad spiska gotovo pola novca sažali se nad Tinom jer ju ucjenjuje kriminalac Charlie pa joj pomogne vratiti dug. U dogovoru sa Charlijem želi prati novac preko Tinine firme. Nakon što mu Jure da otkaz u vinariji, Borna dobiva novi posao - postaje direktorom glazbene kuće Adriatic, zajedno s vlasnicom Tinom. U isto vrijeme, savjetuje Karolini da pomogne u spašavanju Anine Zen Kozmetike, te planira Anin i Gabrijelin bijeg iz zemlje, kad saznaje kako je Ana Zlatkova ubojica. Aninim odlaskom Borna se upliće u mutne Charlijeve poslove, te zbog toga mora slijediti Charlijeve opasne planove, koji rezultiraju skorim uhićenjem. Pomogavši Charliju da ode iz zemlje, Borna se rješava duga kojeg ima prema njemu. Riješivši se i duga i Charlija, Borna preuzima u svoje ruke Tininu pjevačku karijeru, koja pri prvom nastupu doživi veliki fijasko. Uskoro shvati da može zaraditi i na narodnjačkom pjevaču na Mati Gromu te odlučuje da on snimi album umjesto Tine koju ta odluka baci u depresiju.

Dolaskom Jurine kćeri Mirne i svidi mu se na prvi pogled, no kad je pokuša obrlatiti, saznaje čija je ona kći. Jure, kako bi zadržao kćer što više u Hrvatskoj, mu ponudi novac za izdavanje kćerina albuma, te Borna namjerava izvući što više novca iz Jurinog džepa. No, hoće li se na putu zaljubiti u Mirnu? Nakon što sazna za Karolininu bolest, osjeća se loše, jer joj nije vjerovao, a ona ga i dalje ne želi blizu sebe. On i Mirna se sve više zbližavaju, usprkos Jurinom bijesu.

Razno uredi

Ljubavne veze uredi

Prijatelji uredi

Neprijatelji uredi