Born to Run

album Brucea Springsteena

Born to Run je treći studijski album američkog rock-muzičara Brucea Springsteena originalno izdan 1975. godine. Album je predstavljao kulminaciju Springsteenovih nastojanja da postane velikom zvijezdom, zbog čega je sadržaj svojih pjesama, za razliku od prethodna dva albuma, "očistio" od svih referenci na rodni New Jersey, nastojeći ih učiniti pristupačnim što široj publici. Album je također bio poznat po izuzetno agresivnoj promotivnoj kampanji izdavača Columbia Records, koja je Springsteena nastojala opisati kao "novog Dylana", a i od koje se i sam Springsteen nastojao ograditi, bojeći se da će biti shvaćen kao umjetni proizvod umjesto autentičnog umjetnika. Te se bojazni nisu ostvarile i album je postigao uspjeh, učinivši Springsteena jednim od najpoznatijih rock-muzičara svog doba.

Born to Run
Izvođač(i): Bruce Springsteen
Izdat25. august 1975
SnimljenRecord Plant, New York
914 Sound Studios, Blauvelt, New York
januar 1974 - kul 1975
ŽanrRock
Dužina39:26
DiskografColumbia
ProducentBruce Springsteen, Mike Appel, Jon Landau
Bruce Springsteen and the E Street Band kronologija
The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle
(1973)
Darkness on the Edge of Town
(1978)

Povijest uredi

Treći album Brucea Springsteena, Born to Run, bio je veliki uspjeh koji mu je lansirao karijeru u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Bio je to njegov prvi album na kojem su nastupali Roy Bittan i Max Weinberg. Objavljen je na opće oduševljenje kritike. Dok su njegova prethodna dva albuma, Greetings from Asbury Park, N.J. i The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, zaslužili dobre kritike, nije bilo komercijalnog dijela priče; Born to Run zacementirao je Springsteenovu reputaciju među kritičarima i ustanovio njegovu prvu mainstream bazu obožavatelja.

Album je poznat po tome što se prije svake pjesme određuje intonacija (sve pjesme skladane su na klaviru, a ne na gitari) i po aranžmanima i produkciji koja je podsjećala na tehniku Phila Spectora. Springsteen je rekao kako je želio da "Born to Run" zvuči kao da "Roy Orbison pjeva Boba Dylana, uz Spectorovu produkciju".

Springsteen je usvojio tehniku "četiri kuta" (stavljanje najboljih pjesama na početak i kraj svake strane), budući da su pjesme s početka svake strane ("Thunder Road", "Born to Run") bile ode o bijegu, dok su pjesme s kraja svake strane ("Backstreets", "Jungleland") bile himne gubitka, izdaje i poraza (Isprva je htio započeti album s alternativnom verzijom "Thunder Road").

Na originalnim primjercima albuma pjesma "Meeting Across the River" označena je kao "The Heist". Originalni omot otisnut je s fontom u stilu grafita. Ovi primjerci su vrlo rijetki i među Springsteenovim kolekcionarima smatraju se "svetim gralom".

Po izlasku, album je dosegao 3. mjesto na Billboardovoj ljestvici albuma i proveo više od dvije godine među 100 najprodavanijih albuma. Prema podacima iz 2006., u Americi je prodan u više od šest milijuna primjeraka te je Springsteenov drugi najprodavaniji album poslije Born in the U.S.A..[1]

Reputacija albuma vremenom nije ništa izgubila. 2001. ga je TV mreža VH1 nazvala 27. najvećim albumom svih vremena.[2] Lista 500 najvećih albuma u povijesti Rolling Stonea stavila je album na 18. mjesto.[3]

Popis pjesama uredi

Svu glazbu i tekst napisao Bruce Springsteen

Strana 1
Br. Naslov Trajanje
1. "Thunder Road"   4:49
2. "Tenth Avenue Freeze-Out"   3:11
3. "Night"   3:00
4. "Backstreets"   6:30
Strana 2
Br. Naslov Trajanje
1. "Born to Run"   4:31
2. "She's the One"   4:30
3. "Meeting Across the River"   3:18
4. "Jungleland"   9:34

Izdanje povodom 30. godišnjice uredi

14. studenog 2005., Columbia Records je objavila box set Born to Run 30th Anniversary Edition. U paketu je bilo:

  • remastirana CD verzija originalnog albuma - CD je u potpunosti crn (uključujući playback stranu) dok je druga strana replika originalne vinilne ploče
  • DVD Wings For Wheels, dugi dokumentarac o stvaranju albuma, koji je 2007. osvojio Grammy za najbolji dugometražni glazbeni video
    • s bonus filmom tri pjesme snimljene uživo 1. svibnja 1973. u Ahmanson Theatreu u Los Angelesu
  • DVD Bruce Springsteen & The E Street Band Hammersmith Odeon, London '75, koncertni film snimljen 18. studenog 1975. u Hammersmith Odeonu u Londonu tijekom kratkog europskog izleta na njihovim Born to Run turnejama.
    • ove snimke kasnije su objavljene kao CD Hammersmith Odeon London '75

Popis izvođača uredi

E Street Band uredi

Ostali glazbenici uredi

Produkcija uredi

  • John Berg – dizajn albuma
  • Greg Calbi – mastering
  • Andy Engel – dizajn albuma
  • Bob Ludwig – re-mastering
  • Eric Meola – fotografija

Tehničari uredi

  • Andy Abrams
  • Angie Arcuri
  • Ricky Delena
  • Jimmy Iovine
  • Louis Lahav
  • Thom Panunzio
  • Corky Stasiak
  • David Thoener

Izvori uredi

Vanjske veze uredi