Boris Bizetić (Beograd, 28. novembar 1950) je srpski kompozitor i tekstopisac, aranžer, kantautor, pesnik, glumac, autor i voditelj radio i TV-emisija. Proslavio se kao najmlađi hit-mejker i kantautor 1970. Poznat je i kao osnivač i vođa grupe "Rokeri s Moravu". Bizetić je komponovao muziku i pisao tekstove za oko 40 pevača pop muzike bivše SFRJ. Miki Jevremović je postigao veliki uspeh pevajući Bizetićeve pesme.

Boris Bizetić
Boris Bizetić
Rođenje28. 11. 1950. (1950-11-28) (dob: 73)
Beograd, NR Srbija, FNR Jugoslavija
Zanimanjekompozitor, pevač, glumac
Poznat/a počlanstvu u grupi Rokeri s Moravu
Website
www.borisbizetic.com

Biografija

uredi

Još kao mlad Bizetić se isticao po talentu, pravio je razne kompozicije za razne prilike. Kako sam priznaje na početku karijere se nije setio da snima melodije na magnetofon, pa ih je pamtio (što je bilo veoma naporno). U vojsci je upoznao Zvonka Milenkovića, i tu se rodila ideja za saradnju. 1970-ih godina njegove kompozicije su dostizale veliku popularnost i prodate su u više od 1.500.000 primeraka.

1977. osnovao je grupu „Rokeri s Moravu“, koja je izvodila pesme sa duhovitim tekstovima i narodnjačkom muzikom, a zapravo veoma ozbiljne, sa kritičkim osvrtom na društvo. On je bio tekstopisac, aranžer, kompozitor i pevač (pored Zvonka koji je otpevao više pesama). Do 1991. godine izdali su 7 singlova i 19 longplejeva prodata su u 4.000.000 primeraka (tada nije bilo pirata). Bili su najtiražnija grupa iz Srbije. prvog „Oskara popularnosti“ dobili su 1982. godine. Grupa je prekinula rad 1991. godine, ali su se Bizetić i Zvonko Milenković okupili i 2006. godine izdali novi album „Projekat“. Inače kroz grupu je prodefilovalo oko 20 članova, ali bez sumnje Bizetić i Milenković su bili glavni i nezamenljivi deo. Za vreme pauze rada grupe Boris je i dalje komponovao pesme, pisao za sebe i druge.

Autor je mnogih TV emisija. U periodu od 1990. do 1991. godine na televiziji „Studio B“ bio je autor emisije „Folk liga“, koju je i vodio i glumio u svih 10 epizoda. Na televiziji Politika je bio autor i glumac u humorističkoj emisiji „Bebevizija“. Emisija je imala 45 epizoda i emitovala se u periodu od 1992. do 1994. godine. Kasnije prelazi na TV Pink (čiji je vlasnik Željko Mitrović ranije bio član Rokera s Moravu) gde pravi emisiju sličnog tipa koja se zvala „BB šou“. Snimljeno je 536 epizoda, koje su emitovane u periodu od 1994. do 2002. godine. Zahvaljujući tim emisijama 1995. i 1996. godine dobio je oskara popularnosti, titulu za šoumena godine, kao i mnoga druga priznanja. Boris je glumio mnogo junaka, pored njega u emisiji su učestvovali njegovi prijatelji, sestra od ujaka Ksenija i ćerke Anita i Doris.

Boris Bizetić je radio i na Televiziji Beograd RTS kao voditelj muzičkih emisija.

Od 2002. do 2004. godine je na televiziji „Kanal D“ snimio 50 epizoda emisije „Slike iz detinjstva“ (tu emisiju prenosile su i druge televizije).

Od oktobra 2007. godine počeo je da radi na televiziji „TV Košava“, kao urednik i voditelj emisije „U svom stilu“, u kojoj pored opuštenog razgovora sa više gostiju pušta inserte iz emisije „BB šou“ i spotove „Rokera s Moravu“. Inače skečevi iz „BB šoua“ i spotovi „Rokera“ uklopljeni u emisiju „Smeh terapija“ emituju se od 2005. godine na 8 lokalnih televizija.

Bio je autor i voditelj još nekih emisija koje su se prikazivale na lokalnim televizijama, a neke emisije su bile kombinacija nekih ranijih. Pored toga vodio je 8 autorskih radio serijala, objavio je 5 knjiga poezije, pisao je kolumne za 6 novina i časopisa.

Filmovi i TV serije

uredi

Komponovao je muziku za 8 televizijskih serija i za filmove:

Pojavio se u filmovima „Gnjurac“, „Predgrađe“ (1972-TV) i „Tesna koža 2“ (gde je sa Milanom Gutovićem otpevao pesmu „Tango Šojić“ koju je i napisao i komponovao, a u filmu je glumio samog sebe - kao člana Rokera).

Vanjske veze

uredi