Za ostala značenja, vidi Bordel (razvrstavanje).

Bordel (od francuske riječi bordel), rjeđe kupleraj (od njemačke riječi Kuppelei za "podvođenje"), odnosno, eufemistički javna kuća je naziv za ugostiteljski objekt čija je glavna djelatnost prostitucija, bilo kroz omogućavanje upoznavanja prostitutki sa svojim klijentima, bilo kroz pružanje prostora za obavljanje seksualnih usluga.

Kroz historiju su postojali i u današnje vrijeme, ovisno o zemlji, postoje razne vrste bordela. Njihov način rada često ovisi o tome da li je prostitucija, odnosno operiranje bordela legalna u nekoj zemlji. Ukoliko su prostitucija ili vođenje bordela ilegalne aktivnosti, bordeli se često "maskiraju" kao "obični" ugostiteljski objekti koji nominalno vode legalnu aktivnosti (barovi, striptiz klubovi, saloni za masažu i sl.)

Bordeli se obično dijele u dva osnovna tipa:

  • one u kojima prostitutke čine stalno zaposleno osoblje koje prima fiksnu plaću ili dijeli zaradu sa vlasnikom/voditeljom bordela (francuski: maison close, "zatvorena kuća");
  • one u kojima prostitutke samostalno obavljaju djelatnost, a vlasniku bordela tek plaćaju "najam" svog radnog mjesta (francuski: maison de passe), "prolazna kuća").

U nekim zemljama gdje su prostitucija i vođenje bordela ilegalni, bordeli se svejedno toleriraju od strane vlasti, bilo kao dragocjen izvor obavještajnih podataka, bilo zbog mišljenja kako prostitucija u bordelima predstavlja manji zdravstveni i sigurnosni rizik od ulične prostitucije.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi