Bořivoj I od Češke

(Preusmjereno sa stranice Borživoj I)

Borživoj I (češki: Bořivoj I.; 852/855 - 888/891) bio je prvi historijski dokumentirani knez Češke i osnivač dinastije Pšemislovića.

Oko godine 870. se na teritoriji u okolici današnjeg Praga proglasio knezom (češki: kníže) tamošnjih čeških plemena. Ta titula, koja je na latinski prevedena kao dux, je kasnije od ne-čeških historičara tumačena kao "vojvoda Čeha", odnosno da je riječ o administrativnoj funkciji, a ne nasljednom monarhu. Međutim, Borživoj je kao vazal priznao moravskog kneza Svatopluka, a koji ga je zauzvrat priznao kao nasljednog vladara. Stoga se Borživoj smatra prvim češkim monarhom.

Oko godine 872. je Svatopluk u Češku poslao bizantskog misionara Metodija kako bi pokrštavao Čehe. Ti napori su djelomično urodili plodom, jer su se Borživoj i njegova supruga Sveta Ljudmila krstili, a potom postali vatreni poklonici pokrštavanja svojih podanika, iako su Česi ispočetka bili skeptični prema novoj religiji.

Godine 883/84. je Borživoja svrgnuo njegov rođak Strojmir. Godine 885. ga je Svatopluk vratio na prijestolje. Kada je četiri godine kasnije Borživoj umro, Svatopluk je preuzeo njegove teritorije.

Prethodi:
_
Knez Češke
cca. 870 – cca. 889
Slijedi:
Spytihněv I