Otvori glavni meni
Vazdušno bombardovanje, Drugi svjetski rat.

Bombardovanje je artiljerijski ili vazdušni vatreni napad na protivničke jedinice ili objekte, sa namjerom ubijanja, uništenja ili neutralisanja.

Sadržaj/Садржај

Artiljerijsko bombardovanjeUredi / Уреди

Artiljerijsko bombardovanje je dugotrajno i snažno dejstvo zemaljske ili brodske artiljerije protiv naselja ili drugih objekata, da bi se rušenjem, uništavanjem i ubijanjem branilac prisilio na kapitulaciju prije nego je iscrpio sva sredstva odbrane. Bombardovanje s mora se nekad izvodi zbog odmazde ili uznemiravanja.

Termin artiljerijsko bombardovanje se koristi i kao naziv za artiljerijsku pripremu.

Vazdušno bombardovanjeUredi / Уреди

Vazdušno bombardovanje je naziv za tučenje zemaljskih ili pomorskih ciljeva bombama ili raketama iz vazduha da bi se postiglo njihovo uništenje, oštećenje ili neutralisanje. Obuhvata tehniku leta i izbacivanja bombi pod raznim letnim uslovima. U širem smislu pod bombardovanje iz vazduha se ubraja i djelovanje bombarderske avijacije i vođenih projektila.

Po režimu leta aviona se može vršiti iz obrušavanja, iz propinjanja, horizontalnog leta i iz brišućeg leta. Po broju korištenih aviona može biti pojedinačno i grupno. Po uslovima vidljivosti se dijeli na dnevno, noćno i pod složenim meteorološkim uslovima. Prema vrsti cilja je bombardovanje pokretnih ciljeva, bombardovanje nepokretnih ciljeva, ciljeva na površini, pod vodom i u vazduhu. Po tipu bombe može biti bombardovanje običnim i bombardovanje specijalnim i vođenim vazduhoplovnim bombama.

Tehnika bombardovanja je naziv za manevar aviona i postupke pri vršenju napada i poslije njega. Obuhvaćaju približavanje cilju, borbeni nalet i odlazak sa cilja. Ova tri dijela se još zovu manevar nad ciljem.

Bombarderska priprema je dio opšte pripreme letačkih zadataka i uključuje i bombarderski proračun.

PovezanoUredi / Уреди

LiteraturaUredi / Уреди

  • Vojna enciklopedija, Beograd, 1970., knjiga prva, strane 701 do 712.