Bolgios (grčli Βόλγιος, također Bolgije ili Belgije) bio je galski poglavica koji je godine 279. pne. vodio na Makedoniju i Iliriju prilikom koga je ubijen makedonski kralj Ptolemej Keraun.

Bolgios je bio dio velike galske ekspedicije koja je pod kraljem Kambaulom iz Panonije prodrla na Balkan. Ekspedicija se podijelila na tri grupe - prvu, koja je pod Keretrijem krenula na Tračane i Tribale; drugu, u kojoj su Bren i Akihorije išli na Peoniju; te Bolgiosovu, koja je išla na Makedoniju i Grčku.

Bahati makedonski kralj Ptolemej Keraun je potcijenio Bolgiosovu snagu, te je odbio ponudu Dardanaca od 20.000 najamnih vojnika. Bolgios je imao više poštovanja prema svom protivniku, te je prije bitke Ptolemeju ponudio da za određenu svotu odustane od pohoda. Ptolemej je to prezrivo odbio, zatraživši umjesto toga da mu Gali predaju oružje i taoce. Nekoliko dana kasnije je došlo do bitke u kojoj je Ptolemej zbačen sa svog bojnog slona, a nakon čega mu je odsječena glava i paradirana ispred keltske vojske.

Bolgios nije imao prilike uživati u pobjedi, s obzirom da su Makedonci pregrupirali pod Sostenom i nešto kasnije ga porazili. Međutim, tada je Bolgiosovim snagama u pomoć došao Brenov kontingent, porazio Sostena te nastavio pohod prema Grčkoj.

Izvori uredi