Boleslav III od Češke

(Preusmjereno sa stranice Boleslav III Riđi)

Boleslav III Riđi ((češki: Boleslav III. Ryšavý); cca. 965 - 1037), također nazivan i Boleslav Slijepi, bio je knez Češke od 999. do 1002. Često se naziva "najgorim vladarem koji je ikada sjedio na češkom prijestolju".

Rodio se u porodici Pšemislovića kao najstariji sin kneza Boleslava II Pobožnog. Nakon što je oca naslijedio 999. ispostavio se kao slab vladar, te se protiv njega digao ustanak plemića iz klana Vršovci. Boleslav je 1002. prisiljen na bijeg u današnju Austriju kod markgrofa Heinricha, koji mu je nakon kraćeg pritvaranja dao podršku. Vlast je u Češkoj preuzeo njegov rođak Vladivoj. Međutim, već 1003. je Vladivoj umro, što je Boleslav pokušao iskoristiti da bi se vratio na prijestolje. U međuvremenu je češko plemstvo za kneževe proglasilo njegovu braću Jaromira i Oldricha. Međutim, iste godine je Češku napao poljski knez Boleslav I Hrabri i potjerao Jaromira i Oldricha u Njemačku na dvor kralja Heinricha II Svetog. Boleslav III je tada ponovno preuzeo vlast.

Njegovu je vlast, međutim, prekinuo incident kada je usred korizme masakrirao češko plemstvo. Preživjeli su zatražili pomoć od poljskog kralja. On je pristao i svog imenjaka na prevaru pozvao u Krakow gdje ga je zarobio i oslijepio, te nakratko preuzeo češko prijestolje. Boleslav je u zatočeništvu proveo sljedeća tri desetljeća. U međuvremenu su mu braća preuzela vlast u Češkoj.

Preci uredi

Izvori uredi

Prethodi:
Boleslav II
knez Češke
999–1002
Slijedi:
Vladivoj