Bol u grudima je termin koji se u svakodnevnom životu koristi da opiše bilo koju bol, pritisak, stezanje, gušenje, trnjenje ili bilo koju drugu nelagodnost u grudnom košu ali i vratu ili gornjem delu stomaka. On može biti znak (simptom) katastrofalniih ali i trivijalnih medicinski poremećaja. Zato kod osoba koje doživljavaju bol u grudima, važno je što pre odrediti njegov karakter i eventualnu benignost ili izuzetan značaj.

Bol u grudima
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10R07
ICD-9786.5

Šta je bol u grudima? uredi

Bol u grudima je neprecizan termin koji u medicini označava samo jedan od simptoma, a ne dijagnozu, jer mnogi medicinski poremećaji ili (bolesti) mogu izazvati bol u grudima.

Ovaj termin često se koristi da opiše bilo koju bol, pritisak, stezanje, gušenje, trnjenje ili bilo koji drugu nelagodnost u grudima, vratu ili gornjem delu stomaka, a često se povezuje i sa bolom u vilici, glavi, ili pri određenom stavu. On može da traje kraće od jedne sekunde do nekoliko dana ili nedelja. Može se javljati često ili retko, ili se može javiti sporadično ili predvidljivo.

Sa tako širokom definicijom može se zaključiti da je termin "bol u grudima" sam po sebi od male pomoći lekarima. I zato pre nego što se pristupi adekvatnom lečenju bola u grudima lekar mora otkriti stvarni uzrok koji ga je izazvao.

Mogući uzroci uredi

Bol u grudima je jedan od najzastupljenijih simptoma, koji se diferencijalno dijagnostički može naći u 443 dijagnoza [1]. Najčešći uzroci bola u grudima koji se sreću u stanicama hitne pomoći ili u kućnim posetama lekara, po redosledu učestalosti su;

Kardiovaskularni poremećaji

Kongenitalni - genetski uzroci poremećaja u razvoju

Gastrointestinalni poremećaji

Raspiratorni poremećaji

Postraumatski bol nakon povreda grudnog koša

Mentalni i psihijatrijski poremećaji

Izvori uredi

  1. (en) Differential Diagnosis For Chest Pain: Functional, Physiologic Variant Disorders443 possible diagnoses found Arhivirano 2011-08-24 na Wayback Machine-u
  2. (en) MKB 10, Ischaemic heart diseases (I20-I25) Angina pectoris I20
  3. 3,0 3,1 Vasiljević Z. Akutni koronarni sindrom: patofiziološki mehanizam, klasifikacija i klinički oblici: Acta Clinica 2006;6(1):29-36.
  1. (en) Richard N. Fogoros, Chest Pain Part 1 - What Is It, and What Are Its Causes? (2006)about.com[mrtav link]
  2. (en) Richard N. Fogoros, Chest Pain - Part 2 Evaluating the Cause of Chest Pain (2008)about.com[mrtav link]
  3. (en) Chest PainPart 4: When is chest pain an emergency?[mrtav link]
  4. (en) Rod Brouhard, Chest Pain Treatment (2011) about.com[mrtav link]

Vanjske veze uredi