"Bojna Čavoglave" je pjesma koju je 1991. komponirao i izveo Marko Perković Thompson, poznata po tome što je lansirala njegovu karijeru i služila kao neslužbena himna hrvatskih snaga u vrijeme rata u Hrvatskoj. Tekst pjesme govori o Perkovićevom rodnom selu Čavoglave koje se za vrijeme rata našlo na liniji razdvajanja između hrvatskih snaga te krajiških, odnosno srpskih snaga, četnika, kojima prkosno poručuje kako nikada neće probiti tu liniju i ući u njegovo selo. Pjesma je izdana u vrijeme kada su hrvatske snage, još uvijek nedovoljno obučene i organizirane, trpile poraze u sukobu s tehnički nadmoćnim neprijateljem, te joj se često pripisuje da je podigla moral u kritičnom trenutku sukoba.

“Bojna Čavoglave”
Singlica Marko Perković Thompson
iz albuma Moli mala
izdana 1991.
Žanr Rock
Izdavač Croatia Records

Pjesma je 1992. gdoione objavljena na Perkovićevom debitantskjom albumu, Moli mala i označena kao "Bojna Čavoglave (Remix)". Druga, puno opsežnija nalazi se na albumu Druga strana.

Na Thompsonovu albumu Druga strana nalazi se obrada pjesme "Bojna Čavoglave". Najznačajnije promjene su:

  • Uvodna pjesma je potpuno izmjenjena.
  • U obradi ne pjeva Thompson sa vojnicima kao u izvornoj pjesmi, ali posebnom tehnologijom izgleda kao da pjeva s više osoba.
  • Kao posebni zvukovi ne koriste se topovi, nego strojnice. [1]

Barem su dvije pjesme nastale po uzoru na "Bojnu Čavoglave", sa korištenjem sličnog teksta i melodije. Jedna je "Hej junaci", kojom je dizan moral sarajevskih branitelja tijekom opsade Sarajeva. Druga je "Posavske Čavoglave" koju izvodi Drale.

Izvori

Vanjske veze