Bojan Jović (Beograd, 25. april 1963) je srpski teoretičar i istoričar književnosti, urednik i prevodilac.

Bojan Jović
Biografske informacije
Rođenje25. 4. 1963. (1963-04-25) (dob: 61)
Beograd, SR Srbija, SFRJ
Obrazovanje
Alma materFilološki fakultet u Beogradu
Zanimanjeknjiževnik, publicista, prevodilac
Opus
Književne vrsteknjiževna teorija, istorija književnosti

Diplomirao je na odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je pohađao i poslediplomske studije. Tokom studija je dobio nagradu Univerziteta u Beogradu, zvanje studenta generacije 1986/1987. godine, te postao stipendista Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije.

Bio urednik i glavni odgovorni urednik časopisa „Književna reč“, kao i urednik u izdavačkim kućama „Stubovi kulture“, „Esotheria“, „Zepter Book World“.

Poznat je i kao prevodilac: preveo veći broj tekstova, uključujući i desetak knjiga, sa engleskog, nemačkog, francuskog i italijanskog jezika.

Naučna karijera uredi

Zaposlio u Institutu za književnost i umetnost 1988. godine kao asistent-pripravnik na projektu Komparativna izučavanja srpske književnosti. Magistrirao 1989. odbranivši rad Lirski roman (na materijalu srpskog ekspresionizma). Rad je, izmenjen i dorađen, objavljen 1995. godine kao autorska knjiga i nagrađen je priznanjem „Stanislav Vinaver“ za najbolju prvu knjigu iz naučne oblasti.

Doktorsku tezu pod naslovom Poetička načela Rastka Petrovića u kontekstu evropske avangarde odbranio je 2000. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tekst teze, dopunjen i izmenjen, kao knjigu Poetika Rastka Petrovića: struktura; kontekst objavio je 2005. godine.

Do sada je objavio preko osamdeset naučnih radova i rasprava posvećenih književnoteorijskim i metodološkim pitanjima komparativnih književnih analiza, proučavanju srpske avangardne književnosti u evropskom kontekstu, fantastike i naučne fantastike, kao i analizama dela najznačajnijih srpskih savremenih književnika.

Bibliografija uredi

  • Lirski roman srpskog ekspresionizma. Institut za književnost i umetnost, Beograd, 1994.
  • Poetika Rastka Petrovića : struktura; kontekst, Narodna knjiga – Alfa, Institut za književnost i umetnost, Beograd 2005. 450 str.
  • Rađanje žanra - počeci srpske naučno-fantastične književnosti Institut za književnost i umetnost, Beograd 2006, 119 str.

Vanjske veze uredi