Bodhi drvo

(Preusmjereno sa stranice Bodi drvo)

Bodhi drvo je drvo iz roda smokve (ficus religiosus) u Uruveli, na obali reke Nerandžre, pored današnje Gaje pod kojim je, prema budističkom predanju, Sidarta Gautama dostigao probuđenje i postao Buda[1].

Direktan potomak drveta pod kojim se Buda prosvetlio.

Tekstovi pali kanona izveštavaju o rasađivanju novih sadnica bodhi drveta od ovog praroditeljskog. U njima se navodi da su ljudi iz Savathija molili Budinog učenika Anandu da im obezbedi svetilište gde bi mogli da prinose svoje ponude u cveću i tamjanu u čast Budi za vreme njegovog odsustvovanja. Pošto se posavetovao s njim, Ananda je dobio seme bodhi drveta iz Uruvele i zasadio ga ispred manastira Đetavane, kojeg je u Savathiju za Budu i njegove učenike podigao Anathapindika. Pošto ga je zasadio Ananda, ovo drugo bodhi drvo postalo je poznato kao Ananda-bodhi. Smatra se da još jedan izdanak uruvelskog bodhi drveta raste u Anuradhapuri na Cejlonu. Prema Pali hronici (Mahavamsa, XVII, str. 46f.) jedna sadnica je u vreme vladavine Devanampije Tise odneta na Cejlon, gde je zasađena uz kraljevske počasti. Iz semena su potom nikle mladice po razniim krajevima Cejlona[2].

Inače, obožavanje svetog drveća bilo je uobičajeno u Indiji još davno pre Budinog vremena. Postoji i tumačenje da je ovaj drevni kult drveća je prokrčio put i u budističku tradiciju, kroz legendu vezanu sa Budinim prosvetljenjem; postojeće drvo asvatha u Uruveli je potom identifikovano sa legendarnim drvetom.[3]

Navodi uredi

  1. S. Dutt, Buddha and 5 After Centuries (1957).
  2. Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  3. Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.