Za ostale upotrebe, v. Boca (razvrstavanje).

Boca ili flaša je posuda napravljena najčešće od stakla, sa oblikom takvim da ima prošireno tijelo, zatim suženo grlo i otvor na vrhu grla, a namijenjena prvenstveno držanju tečnosti. Boca može biti napravljena i od plastike ili metala, dok se slične posude od drugih materijala u srpskom jeziku rjeđe označavaju nazivom boca ili flaša.

Boce za vino

Sadržaj boce je uglavnom tečan ili polutečan, kao, na primjer, voda, mlijeko, alkoholno ili bezalkoholno piće, ulje, lijek, šampon, tinta i slično. Drugi materijali nisu praktični za držanje u boci, zbog njenog oblika u kom dominira suženo grlo. Za takve materijale su namijenjene posude slične boci, ali sa proširenim grlom ili uopšte bez grla, kao što je tegla.

Boca od 0,75 l namijenjena za vino često se naziva butelja.

Boca se koristi već vijekovima. Prve slične posude su koristili Feničani, Rimljani, Krićani i Kinezi.

Prazna vinska boca

Sporedna namjena uredi

Iskorišćene boce, osim što se recikliraju, praktične su i za daljnju upotrebu, koja se često razlikuje od prvobitne namjene.

  • Veoma često, upotrebom velikog broja boca ukopanih u tlo, prave se likovi koji su najbolje vidljivi sa velikih visina. U bivšoj Jugoslaviji na taj način se često po kosinama brda pored puteva ispisivao nadimak Josipa Broza — „Tito“. U Čileu je na taj način iscrtan veliki logotip koka-kole, koji je vidljiv i sa satelitskih visina[1].
  • Boce se ponekad koriste i u arhitekturi, za izgradnju dijelova i potpunih građevina.[2]
  • U filmu Bogovi su pali na tjeme (The Gods Must Be Crazy) iz 1980. godine zaplet glavne radnje počinje u trenutku kada jedna boca koka-kole dospije u urođeničko selo, što postaje njihov prvi kontakt sa civilizacijom. Narednih nkoliko minuta filma pokazuje razne vrste praktične upotrebe boce.[3]

Zatvarači uredi

Predmet koji služi za zatvaranje otvora boce naziva se zatvarač ili čep. Čepovi se često razlikuju prema namjeni boce, odnosno prema sadržaju boce. Boce za kvalitetna vina se zatvaraju čepom od plute (pampurom); boce za pivo, manje kvalitetna vina itd, se zatvaraju metalnim (tzv. krunskim) čepom, čepom bez navoja. Boce za žestoka alkoholna pića, sirupe, neke lijekove, mlijeko se najčešće zatvaraju čepom sa navojem itd. Boce sa lako isparljivim hemikalijama (etar, medicinski benzin) se zatvaraju staklenim čepom.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi