Bobota je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu općine Trpinja, Vukovarsko-srijemska županija.

Bobota
Bobota na karti Hrvatske
Bobota
Bobota
Bobota na karti Hrvatske
Regija zapadni Srijem
Županija Vukovarsko-srijemska županija
Općina/Grad Trpinja
Najbliži (veći) grad Vukovar
Geografske koordinate
 - z. š. 45.422 N
 - z. d. 18.856 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 1651
 - Broj domaćinstava 530
Pošta 32225 Bobota
Pozivni broj +385 032
Autooznaka VU
Spomenik borcima NOB-a.jpg

StanovništvoUredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 1651 stanovnika[1] te 530 obiteljskih kućanstava.[2]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Napomena: U 1991. smanjeno izdvajanjem dijela područja koji je pripojen naselju Klisa, grad Osijek (Osječko-baranjska županija). Do 1981. sadrži dio podataka naselja Klisa.

PovijestUredi

Bobota je kao selo postojala u srednjem vijeku. Spominje se 1296. godine kada je bila imanje plemićke porodice – odnosno starog plemena mađarskog naroda. Pod nepoznatim okolnostima stanovništvo se raseljava i slijedećim podatkom iz 1366. godine vidi se da je mjesto naseljeno pravoslavcima. Za vrijeme Turaka u Boboti je bilo oko 69 srpskih kuća.

Položaj tadašnjeg sela nije bio na istoj lokaciji kao današnja Bobota, ali je precizno poznat i u tursko doba opisan je u mapi o omeđivanju iz 1269. godine. Samo naselje ležalo je na mjestu gdje je danas Stara Bobota (dio atara sela Bobota), nešto sjeverozapadnije od današnjeg sela, na zemljištu sa lijeve strane Vuke.

Godine 1687. naselje se raspalo, obitelji su se raselile, tako da je selo bilo pusto sve do 1697. godine kada dolaze novi doseljenici Srbi i nedaleko od starog naselja u šumama grade svoje Kolibe.

Od starih obitelji nije se održala ni jedna. Nove familije su došle iz Bačke, Mačve, Crne Gore, nešto iz zapadne Slavonije, a najviše iz Baranje. Naseljavanje banana trajalo je sve do 1769. godine, tako da se iz popisa 1769. vidi da je u Boboti bilo 90 srpskih porodica, 1811. godine 167 domova sa 1.461 stnovnikom. 1969. godine bilo je 418 domova sa 2.570 stanovnika.

1785. godine u Boboti postoji srpska škola, čiji je učitelj bio Lazar Stojanović.

Za vrijeme prvog svjetskog rata Bobota je bila pod austrogarskom vlašću. Boboćani su skupili pomoć od 3.500 forinti srpskom Željeznom križu u Beogradu. Oko stotinjak Boboćana je poslalo na dva fronta, austro-ruski i austro-srpski. Osnovni cilj i želja im je bila da prijeđu na srpsku stranu. Nakon prelaska na Srpsku stranu sudjelovali su u mnogim napadima. Iz rata se vratilo oko četrdesetak Bobotjana, pola iz Sovjetskog saveza, pola iz Soluna, a bilo je i sudionika u Oktobarskoj revoluciji. U borbama na strani srpske vojske poginulo je i nestalo oko tridesetak Boboćana.

U Boboti se između dva svjtska rata osniva nekoliko organizacija.

Za vrijme Drugog svetskog rata u Boboti je podignut ustanak u ovom kraju protiv Nijemaca i NDH 25.7.1941. U toku drugog svjetskog rata ui NOB-ova poginuo je velik broj mještana, mnogi su ubijeni u Dudiku, Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.

SpomeniciUredi

U centru sela se nalazi pravoslavna Crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, zidana od 1769. do 1769. godine.

ObrazovanjeUredi

Postoji osmogodišnja osnovna škola sa nekoliko područnih škola u okolnim selima.

KulturaUredi

U Boboti je aktivno kulturno-umjtničko društvo "Đoko Patković" nazvano po prvom ustaniku protiv nacističke okupacije.

SportUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi


    Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Bobota treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.