Bob le flambeur

Bob le flambeur
Režija Jean-Pierre Melville (as Melville)
Producent Jean-Pierre Melville
Serge Silberman
Scenario Auguste Le Breton
Jean-Pierre Melville
Uloge Roger Duchesne
Isabelle Corey
Guy Decomble
Muzika Eddie Barclay
Jo Boyer
Fotografija Henri Decaë
Montaža Monique Bonnot
Datum(i) premijere
24. august 1956 (1956-08-24)
Trajanje 102 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski

Bob le flambeur (sh. Potpaljivač Bob), na prostoru bivše Jugoslavije poznat i kao Kockar Bob, je francuski crno-bijeli film snimljen u režiji Jean-Pierrea Melvillea i premijerno prikazan 1956. godine, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja u žanru gangsterskog filma.

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Roger Duchesne, je ostarjeli profesionalni kockar i bivši zatvorenik koji zbog svojih džentlmenskih manira uživa duboko poštovanje kako u pariškom polusvijetu tako i kod policijskog inspektora Ledrua (čiji lik tumači Guy Decomble) kome je svojevremeno spasio život. Radnja prikazuje njegovo nastojanje da zajedno sa za tu prigodu posebno okupljenim timom kriminalaca opljačka kazino u Deauvilleu, a čijem izvršenju na put staje izdaja, niz nepredviđenih okolnosti, ali i vlastita ovisnost o kocki.

Bob le flambeur je nakon premijere izazvao oduševljenje kritičara okupljenih oko uticajnog časopisa Cahiers du cinema, pri čemu se posebno isticalo njegovo oslanjanje na ikonografiju američkog film noira, ali uz daleko "opušteniji" pristup radnji, likovima i atmosferi, kao i moderni stil zbog koga će Melville kasnije biti proglašen rodonačelnikom Novog vala. Bob le flambeur je poslužio kao inspiracija za američke filmove Ocean's Eleven iz 1960. godine i Hard Eight iz 1996. godine, a godine 2002. je Neil Jordan režirao remake pod naslovom The Good Thief.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi