Bob & Carol & Ted & Alice

Bob & Carol & Ted & Alice je američka filmska komedija snimljena 1969. godine u režiji Paula Mazurskog, kome je to predstavljao režijski debi.

Bob & Carol & Ted & Alice
RežijaPaul Mazursky
ProducentLarry Tucker
ScenarioPaul Mazursky
Larry Tucker
UlogeNatalie Wood
Robert Culp
Elliott Gould
Dyan Cannon
MuzikaQuincy Jones
pjesme:
Burt Bacharach (muzika)
Hal David (stihovi)
FotografijaCharles Lang
MontažaStuart H. Pappe
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
17. 9. 1969 (1969-09-17)
Trajanje101 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2 mil. $
Bruto prihod31,897.253 $[1]

Protagonisti su sineast Bob Sanders i njegova supruga Carol (čije likove tumače Robert Culp i Natalie Wood) , koji nakon posjeta New Age institutu prihvaćaju odlučuju početi prakticirati otvoreni brak, prema čemu su skeptični njihovi najbolji prijatelji, bračni par Ted i Alice Henderson (koje glume Elliott Gould i Dyan Cannon). Radnja prikazuje kako prilikom zajedničkog druženja u Las Vegasu razmjena iskustava vodi do ideje da pokušaju eksperimentirati sa razmjenom partnera.

Bob & Carol & Ted & Alice je nastao za vrijeme seksualne revolucije i drugih burnih društvenih promjena krajem 1960-ih, i u mnogo čemu je prikazivao zbunjenost generacije koja je bila premlada da zadrži konzervativna uvjerenja svojih roditelja, a prestara da prihvati radikalne antiestablišmentske ideje tadašnje omladine. Upravo zbog toga se nastojanje protagonista da se po svaku cijenu bude "hip", čak i kada im to izaziva očiglednu neugodu, bio zahvalan izvor humora, ali i satirični odraz promjena u dotadašnjim vrijednostima urbane srednje i više klase, uključujući hollywoodsku elitu kojoj je pripadao i sam Mazursky. U situacijama kroz koje prolaze protagonisti su se mnogi prepoznali, te je Bob & Carol & Ted & Alice postigao izuzetan uspjeh kod publike, ali i kod kritike. I Dyan Cannon i Elliott Gould (koji će za svoj nastup biti nominiran za Oscar za najboljeg sporednog glumca) su zahvaljujući njemu postali velike zvijezde u sljedećoj deceniji, a Natalie Wood, koja je odbila fiksni honorar u zamjenu za udio profita, je stekla poprilično bogatstvo.

Uspjeh filma je 1973. godine potakao snimanje istoimenog televizijskog sitkoma koji je, lišen brojnih motiva i sadržaja koji, za razliku od filmskog predloška, nisu mogli proći tadašnju televizijsku cenzuru, propao kod publike i brzo skinut sa programa.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Box Office Information for Bob & Carol & Ted & Alice. The Numbers. Pristupljeno 26. II 2012. 

Vanjske veze uredi