Božidar Knežević (novinar)

Božidar Knežević (Podgorica, 1952. – Bruvno nedaleko Gračaca, 6. studenoga 2001.), crnogorski filmski redatelj dokumentarnih i obrazovnih emisija te novinar; crnogorskoga podrijetla.

Božidar Knežević
Biografske informacije
Rođenje1952.
Titograd, NR Hrvatska, FNRJ (danas Podgorica u Crnoj Gori
Smrt6. studenog 2001.
nedaleko Gračaca
Profesionalne informacije
Zanimanjenovinar, producent, redatelj, televizijski snimatelj
Znamenita djela

Životopis uredi

Diplomirao je 1975. godine na Fakultetu političkih znanosti na Zagrebačkom sveučilištu.

Dvije godine kasnije počeo je raditi na tadašnjoj Televiziji Zagreb, te je režirao više od trideset dokumentarnih i obrazovnih programa (u vrijeme Veljka Kneževića bio je urednik sekcije za marksizam u sklopu Obrazovnog programa). Bio je također urednik nekoliko djela o pojedinačnim ljudskim tragedijama u ratu u Hrvatskoj na Yutelu, a bio je i slobodni reporter i kamerman. Od serija koje je režirao najpoznatija je: Crnogorski put o crnogorskoj neovisnosti koja je nastala u ljeto 2001. godine.

Osobito je postao poznat po filmu Oluja nad Krajinom. Nakon njegove premijere Knežević je tragično umro u automobilskoj nesreći s kolegom Borivojem Franceschijem, kada je u njegovo vozilo udarila prikolica šlepera. Obojica su umrla na mjestu događaja. Smrt, koju su hrvatske vlasti pripisale nesretnom slučaju je, s obzirom na žestoke kritike koje je Knežević bio primao iz krugova radikalne nacionalističke desnice, potakla niz špekulacija i teorija zavjera o mogućem atentu.

Vanjske poveznice uredi