Božićni otok

(Preusmjereno sa stranice Božićni Otok)

Teritorija Božićnog otoka je mala, nesamoupravna teritorija Australije koja se nalazi u Indijskom oceanu, 2360 km sjeverozapadno od Pertha u Zapadnoj Australiji i 500 km južno od Jakarte u Indoneziji. Na njoj živi oko 1500 stanovnika, pretežno smještenih u naseljima na sjevernom dijelu otoka: Settlement, Silver City, Kampong, Poon Saan, and Drumsite. Ima posebnu prirodnu topografiju te se za nju zanimaju naučnici i prirodnjaci zbog velikog broja endemskih vrsta flore i faune koji su bili evoluirali u izolaciji i bez ljudskog upliva. Dok je u prošlosti bilo rudarske aktivnosti, danas 65 % površine (koja iznosi 135 kvadratnih kilometara) danas predstavlja nacionalni park s drevnim i netaknutim kišnim šumama.

Teritorija Božićnog Otoka
Christmas Island
Christmas Island Territory
Zastava
Državna himna: "Advance Australia Fair"
Položaj Božićnog Otoka
Glavni grad
i najveći grad
Flying Fish Cove ("The Settlement")
Službeni jezici engleski (de facto)
Etničke grupe 70% Kinezi, 20% Evropljani, 10% Malajci
Demonim Božićnootočani
Božićnoostrvljani
Vlada Federalna ustavna monarhija
 -  Kraljica Australije Elizabeta II
 -  Generalni guverner Commonwealtha Australija
Quentin Bryce
 -  Administrator Neil Lucas PSM JP
 -  Predsjednik pokrajine Gordon Thompson
Teritorija Australije
 -  Suverenitet
prenesen na Australiju

1957 
Površina
 -  Ukupno 135 km2
Stanovništvo
 -  Procjena za 2009  1,402[1] (n/a.)
 -  Gustoća 10.39/km2 (n/a.)
Valuta Australijski dolar (AUD)
Vremenska zona (UTC+7)
Pozivni broj 61
Web domena .cx
Karta Božićnog otoka

Otok je bio otkrivan više puta, ali su ga Britanci formalno anektirali tek godine 1888. kada je na njemu osnovano prvo stalno naselje od strane rudara s Kokosovih otoka. Za vrijeme drugog svjetskog rata otok su okupirali Japanci. Otoci su predani Australiji godine 1957.

Na otoku danas živi oko 1600 ljudi, od toga 70 % Kineza, 20 % Evropljana i 10 % Malajaca. Po vjeri su 36 % budisti, 25 % muslimani, 18 % kršćani, 15 % taoisti.

Glavna ekonomska aktivnost na otoku je rudnik fosfata, a australska vlada planira na njemu sagraditi lansirni centar za svemirske letjelice.

Božićni otok je omiljeno odredište ilegalnih imigranata na putu za australsko kopno, zbog čega je australska vlada Johna Howarda godine 2001. odlučila Božićni otok isključiti iz australske migracijske zone.

Literatura uredi

  1. Christmas Island, The World Factbook, CIA. pristup 14. april 2009.