Božić Herculea Poirota

Božić Herculea Poirota je roman Agathe Christie iz 1939 u kojem slučaj rješava slavni Hercule Poirot.

Božić Herculea Poirota
Autor(i)Agatha Christie
Originalni naslovHercule Poirot's Christmas
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik (izvorno)
Žanr(ovi)Kriminalistički
Datum izdanja1938.

Sinopsis uredi

Badnjak je. Tradicionalni ručak u obitelji Lee i cijela obitelj je na okupu. No stari gospodin Lee je brutalno ubijen. Slučaj preuzima Hercule Poirot. Ispituje sve ukućane i traži tragove da mu pomognu da riješi slučaj. Slučaj je težak jer se dogodio u zatvorenoj sobi. Mnoge osobe otkrivaju da nisu ono što su se predstavili. Ubojica je bio nezakoniti sin Alfreda Leea.

Simeon Lee je veoma škrt,samodopadan starac koji se obogati o na dijamantima u Južnoj Africi.Bio je u braku sženom Adeleidom.Često ju je varao i ima nezakonite sinove i kćeri svuda po svijetu.Te veze nije pokušavao skriti od svoje žene,nadasve,hvalio se njima,a ona je sve to šutke trpjela.Za Božić,starac poziva čitavu obitelj na okup,uključujući svog razmetnog sina Harryja,slikara i sanjara Davida i njegovu ženu Hildu,Georgea i njegovu ženu Magdalene,te svog sina Alfreda i njegovu ženu Lidyu(oni su otprije živjeli u kući).Posebno iznenađenje je gospođica Pilar Estravados,unuka Simeona Lee.Pilar je Jenniferina kćer(zakonita kćerka Simeona) koja je živjela u Španjolskoj.Božićnu zabavu za starog Leea uljepšao je i još jedan novi član-Sthepan Farr,sin njegova prijetelja....

Filmska adaptacija uredi

1994. po ovom romanu je snimljena epizoda u serijalu Agatha Christie's Poirot.

2006. na francuskoj televiziji je prikazana serija u četiri dijela Petits meurtres en famille[1] , snimljena po ovom romanu.

Izvori uredi