Božić Herculea Poirota

Božić Herculea Poirota
Autor(i) Agatha Christie
Originalni naslov Hercule Poirot's Christmas
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Žanr(ovi) Kriminalistički
Datum izdanja 1938.

Božić Herculea Poirota je roman Agathe Christie iz 1939 u kojem slučaj rješava slavni Hercule Poirot.

SinopsisUredi

Badnjak je. Tradicionalni ručak u obitelji Lee i cijela obitelj je na okupu. No stari gospodin Lee je brutalno ubijen. Slučaj preuzima Hercule Poirot. Ispituje sve ukućane i traži tragove da mu pomognu da riješi slučaj. Slučaj je težak jer se dogodio u zatvorenoj sobi. Mnoge osobe otkrivaju da nisu ono što su se predstavili. Ubojica je bio nezakoniti sin Alfreda Leea.

Simeon Lee je veoma škrt,samodopadan starac koji se obogati o na dijamantima u Južnoj Africi.Bio je u braku sženom Adeleidom.Često ju je varao i ima nezakonite sinove i kćeri svuda po svijetu.Te veze nije pokušavao skriti od svoje žene,nadasve,hvalio se njima,a ona je sve to šutke trpjela.Za Božić,starac poziva čitavu obitelj na okup,uključujući svog razmetnog sina Harryja,slikara i sanjara Davida i njegovu ženu Hildu,Georgea i njegovu ženu Magdalene,te svog sina Alfreda i njegovu ženu Lidyu(oni su otprije živjeli u kući).Posebno iznenađenje je gospođica Pilar Estravados,unuka Simeona Lee.Pilar je Jenniferina kćer(zakonita kćerka Simeona) koja je živjela u Španjolskoj.Božićnu zabavu za starog Leea uljepšao je i još jedan novi član-Sthepan Farr,sin njegova prijetelja....

Filmska adaptacijaUredi

1994. po ovom romanu je snimljena epizoda u serijalu Agatha Christie's Poirot.

2006. na francuskoj televiziji je prikazana serija u četiri dijela Petits meurtres en famille[1] , snimljena po ovom romanu.

IzvoriUredi