Bluna (Morus bassanus, donedavno Sula bassana) je vrsta morske ptice i najveći pripadnik porodice bluna.

Bluna
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Sulidae
Rod: Morus
Vrsta: M. bassanus
Dvojni naziv
Morus bassanus
Linne, 1758.
Rasprostranjenost blune
Sinonimi

Sula bassana

Morus bassanus

Opis uredi

Mladunci su tamnosmeđi tokom prve godine života, i postepeno dobijaju više i više bijele sve dok ne odrastu nakon pet godina.

Odrasli su dugi 81-110 cm i teški 2,2-3,6 kg i imaju raspon krila od 165-180 cm. Prije nego što operjaju, mlade ptice (sa oko 10 tjedana starosti) mogu težiti više od 4 kg. Perje im je bijelo sa crnim vrhovima pera na krilima. Kljun je lagan i plavkast. Oči su svijetloplave i okružuju ih gola crna koža. Tokom sezone parenja glava i vrat dobiju žućkastu boju.

Rasprostranjenost uredi

Njihov areal je Sjeverni Atlantik. Obično se gnijezde u velikim kolonijama, na liticama sa pogledom na more ili malenim kamenitim otocima. Najveća kolonija od 60 000 parova živi na otoku Bonaventure u Quebecu, ali 68% svjetske populacije se razmnožava oko Britanskog otočja. Selice su i većina ih zimuje na moru južnije u Atlantskom oceanu.

 
Kolonije bluna u Sjevernom Atlantiku

Ponašanje uredi

Parovi bluna mogu ostati zajedno nekoliko sezona. Izvode rituale dobrodošlice kod gnijezda istežući vrat i kljunove prema nebu i lagano se dodirujući kljunovima.

Ove ptice su odlični ronioci koji poniraju prema vodi pri velikim brzinama. Iako su spretni letači, nespretno polijeću i sleću. Uglavnom jedu malene ribe (2,5-30,5 cm duge) koje su okupljaju u grupe blizu površine vode. Skoro svaku malenu ribu (koje čine 80-90% ishrane) ili druge malene životinje (lignje naprimjer) može pojesti.

Iako je populacija bluna sada stabilna, broj im je nekada bio mnogo manji zbog gubljenja staništa, krađe jaja i ubijanja odraslih. Predatori koji kradu jaja su neki galebovi, gavranovi i lisice. Jedini poznati neprijatelj odraslih je suri orao, iako veliki morski psi i tuljani rijetko uhvate blunu u moru.

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: bluna
 Wikivrste imaju podatke o: bluni