Blockade (film, 1938)

Blockade (sh. Blokada) je američki crno-bijeli film snimljen 1938. u režiji Williama Dieterlea, poznat kao jedno od rijetkih hollywoodskih ostvarenja o španskom građanskom ratu napravljenih za vrijeme trajanja tog sukoba.

Blockade
RežijaWilliam Dieterle
ProducentWalter Wanger
ScenarioJames M. Cain
John Howard Lawson
Clifford Odets
UlogeMadeleine Carroll
Henry Fonda
Leo Carrillo
John Halliday
MuzikaWerner Janssen
FotografijaRudolph Maté
MontažaWalter Reynolds
Dorothy Spencer
Otho Lovering (sup)
Datum(i) premijere
16. 6. 1938 (1938-06-16)
Trajanje85 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet692.087 $[1]
Bruto prihod665.523 $[1]

Protagonist, čiji lik tumači Henry Fonda, je skromni španski seljak koji se nakon izbijanja rata priključuje slabo naoružanoj miliciji koja nastoji svoje domove obraniti od nadmoćnog neprijatelja. Radnja prikazuje kako se pri tome zaljubljuje u lijepu Ruskinju (čiji lik tumači Madeleine Carroll), čiji je otac (koga glumi Vladimir Sokoloff) izbjegao iz Rusije za vrijeme Revolucije, a koji istovremeno špijunira za neprijatelja.

Scenario za film je napisao John Howard Lawson, deklarirani pristaša KP SAD, koji je, u skladu s doktrinom Narodnog fronta nastojao potaći javnost zapadnih država da oružjem i na druge načine podrže špansku Republiku protiv Francovih nacionalističkih pobunjenika. U tome je imao podršku brojnih hollywoodskih glumaca i drugih umjetnika koji su bili antifašistički raspoloženi. Producenti su, međutim, bili zabrinuti da eksplicitno politički sadržaj neće proći cenzuru Breenovog ureda, kao i negativnih reakcija u desnom dijelu američke javnosti. Zbog toga su iz scenarija namjerno izbačene sve eksplicitne reference na dvije zaraćene strane niti prirodu njihovog sukoba. Kritika je film dočekala uglavnom loše, a sličan su stav imali i kasniji filmski historičari.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Matthew Bernstein, Walter Wagner: Hollywood Independent, Minnesota Press, 2000 p439

Vanjske veze uredi