Blathmac mac Áedo Sláine

Blathmac (? - 665) je bio irski vladar, i, prema Irskim analima, veliki kralj Irske zajedno sa svojim bratom Diarmaitom.

Blathmac je bio sin ranijeg velikog kralja Áed Sláinea, po kome je ime dobio klan Síl nÁedo Sláine, odnosno ogranak koji će sve do smrti Cináed mac Írgalaiga dominirati plemenom/dinastijom Uí Néill. Klan je pod svojom vlašću tradicionalno držao kraljevstvo Brege kao i Taru, gdje su se krunili veliki kraljevi. Blathmac je uz Diarmairta imao još tri brata - Congala (u. 634), Aillila (u. 634) i Dunchada (u. 659). Congal i Aillil su prije njega vladali Bregom; potonjeg je 634. ubio Conall Guthbinn, ali ga je 635. Diarmait osvetio i preuzeo Bregu.

Oko godine 637. su braća stala na stranu Domnall mac Áedoa u sukobu sa ulaidskim kraljem Congal Caechom te učestvovala u velikoj bitci kod Mag Rotha u kojoj je Domnall odnio pobjedu nad Congalom i njegovim dalriadskim saveznicima. Domnall je tada postao veliki kralj.

Pet godina kasnije, Domnall je umro, te je došlo do situacije u kojoj su zajedno vladali četvorica kraljeva - Cellach mac Máele Coba, Conall Cóel, te Diarmait i Blathmac. Baile Chuind, najstariji popis kraljeva iz 7. vijeka, braću navodi kao velike kraljeve. 654. je Diarmait ubio Cellacha, a Conall je umro 658. Braća Diarmait i Blathmac su tada vladala zajedno sve do 664. kada je u Irsku došla velika epidemija kuge poznata kao buide Chonaill. Sljedeće godine su joj oba brata podlegla.

Naslijedio ih je Blathmacov sin Sechnassach, nakon koga je vladao još jedan Blathmacov sin po imenu Cenn Fáelad. Nakon toga Blathmacovi potomci, za razliku od Diarmaitovih, više nisu igrali važnu ulogu u kasnijoj historiji Irske.

Literatura

uredi