Blandina (francuski: Blandine, ? - 177), danas poznata kao Sveta Blandina, je kršćanska svetica i mučenica, poznata po strahovitom višednevnom mučenju prilikom progona kršćana u Lyonu.

Sveta Blandina

Blandina bačena divljim bikovima
Rođen/a Lugdunum, Galija, (današnji Lyon u Francuskoj)
Umro/la Lyon, Francuska
Štuje se u Rimokatolička crkva, pravoslavlje, Pravoslavne crkve zapadnog obreda, Katoličke crkve istočnog obreda, anglikanska zajednica
Glavno svetište Crkva Saint-Leu, Amiens, Francuska [1]
Kalendar svetaca 2. jun
Atributi Bik [2], vezana uz stup u blizini lava i medvjeda

[3]

Zaštitništvo pogrešno optuženi za kanibalizam, sluškinje, žrtve mučenja

Bila je robinja ugledne kršćanke iz Lugdunuma (današnji Lyon).

Kada su u ljeto 177. kršćani iz Lugdunuma i obližnjeg Viennea masovno hapšeni, njena gospodarica je rekla da ju je strah da će se pod mučenjem odreći kršćanske vjere. Blandina je na to reagirala nastojeći vlastitim primjerom ohrabriti svoje drugove. Nju su mučili nekoliko dana na različite načine, te su se, prema navodima Euzebija iz Cezareje, nakon nekoliko dana umorili. Nakon toga je bičevana, žigosana i tjerana da sjedi na usijanoj stolici, bačena je divljim bikovima u areni koji su je ubili.

Mučeništvo uredi

Spis »Mučenici Liona« prenosi šta se dogodilo robinji Blandini:

Svi smo bili u strahu; a Blandinina gospodarica, koja je i sama bila među mučenicima, bojala se da zbog svoje telesne slabosti Blandina neće biti u stanju da bude hrabar ispovednik svoje vere. Međutim, Blandina je bila puna takve snage da su se čak i oni koji su je na smenu mučili na sve načine od zore do mraka izmorili i iscrpili. Sami su priznali da su pobeđeni, da nema ničeg više što bi joj mogli učiniti i da su iznenađeni što ona još uvek diše, jer celo njeno telo je bilo smrvljeno i rastrgnuto.

Na dan određen za gladijatorske igre, Blandina je, sa svoja tri pratioca, Maturom, Sanktom, i Atalom, uvedena u amfiteatar:

Blandina je obešena o kolac i izložena kao mamac divljim zverima puštenim na nju. Činilo se kao da visi u obliku krsta i svojom predanom molitvom izazvala je jak zanos onih koji su bili mučen i ... Ali nijedna životinja se nije nje dotakla, i ona je skinuta sa koca i vraćena u zatvor da bi je sačuvali za sledeće mučenje ... sitna, slaba i neupadljiva, ohrabrivala je svoju braću ... Najzad, poslednjeg dana gladijatorskih igara, ponovo su doveli Blandinu, ovog puta sa dečakom od petnaest godina po imenu Pontik. Oni su dovođeni svakog dana da posmatraju muke ostalih, a u međuvremenu su pokušavali da ih nateraju da se zakunu u paganske idole. I zato što su izdržali i prokleli svoje mučitelje, izazvali su gnev gomile, tako da su ih ... podvrgli svakom zverstvu i svim mukama po redu.

Prošavši kroz šibu, nakon što su ga životinje izgrizle i nakon što su ga posadili na gvozdeno usijano sedište da mu sprže meso, Pontik je umro. Blandina, preživevši iste muke:

najzad je bačena u mrežu i izložena biku. Nakon što ju je životinja dugo bacala tamo-amo, ona više nije znala šta se događa ... Tako je i ona prineta na žrtvu, a pagani su priznali da nijedna žena, koliko oni znaju, nije prošla kroz takve muke.[1]

Sjećanje uredi

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. »Mučenici Liona« 18—56, u: CHRISTIAN MARTYRS, 67—81.

Vanjske veze uredi