La noire de...

(Preusmjereno sa stranice Black Girl (film, 1966))

Crna djevojka (francuski La Noire de...; engleski Black Girl) je francusko-senegalska crno-bijela art filmska drama iz 1966. koju je režirao i napisao Ousmane Sembène. Glavne uloge tumače Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek i Robert Fontaine. Film se odvija oko mlade crnkinje koja se iz Senegala preseli u Francusku kako bi radila za bogati francuski par. Bio je to režiserov prvi cjelovečernji film.[1] Često se smatra prvim filmom subsaharske Afrike koji je bio međunarodno zapažen.[2] Film se kroz priču bavi temom kolonijalizma, rasizma i postkolonijalnog identiteta u Africi i Europi.

Crna djevojka
Crna devojka
kino poster
RežijaOusmane Sembène
ProducentAndré Zwoboda
ScenarioOusmane Sembène]
UlogeMbissine Thérèse Diop
Anne-Marie Jelinek
Robert Fontaine
FotografijaChristian Lacoste
MontažaAndre Gaudier
DistribucijaNew Yorker Video (SAD)
Datum(i) premijere1966.
Trajanje65 min.
Zemlja Francuska
 Senegal
Jezikfrancuski

Radnja uredi

Diouana je mlada djevojka koja se seli iz Dakara, Senegala, u Antibes, Francusku, kako bi radila za bogati francuski par. Diouana se nada da će nastaviti raditi kao dadilja i očekuje kozmopolitski život. Međutim, u Antibesu trpi teško postupanje od francuskog para, koji ju natjeraju da bude sluškinja za sve. Time ona počne preispitivati svoj idealan život u Francuskoj i situaciju u kojoj je otuđena od društva.

Glavne uloge uredi

  • Mbissine Thérèse Diop - Diouana
  • Anne-Marie Jelinek - Madame
  • Robert Fontaine - Monsieur
  • Momar Nar Sene - Diouanin dečko

Značaj uredi

U svojoj knjizi iz 1997. Movies as Politics [Filmovi i politika], Jonathan Rosenbaum smatra da Crna djevojka simbolična geneza subsaharske kinematografije, barem što se tiče autorstva koje pripada Afrikancu koji je rođen i odgojen u tom podneblju.[3]

Izvori uredi

  1. Nowell-Smith, Geoffrey (1996). The Oxford History of World Cinema. ISBN 0-19-874242-8. 
  2. Weiler, A. H. "2 From Senegal:Feature and Short Are at the New Yorker" New York Times, 13. 1. 1969 [1][mrtav link]
  3. Rosenbaum, Jonathan (1997). Movies as Politics. Berkeley, Calif: University of California Press. str. 284. ISBN 0-520-20615-0. 

Eksterni linkovi uredi