Bláa lónið

Bláa lónið (prevedeno sa islandskog Plava laguna) je umjetno jezero i termalni izvor na Islandu, danas jedna od najvećih turističkih atrakcija zemlje koja privlači 407 000 posjetioca na godinu. [1]

Bláa lónið
Plava laguna
Pogled na Plavu lagunu
Pogled na Plavu lagunu
Država  Island

KarakteristikeUredi

Plava laguna se nalazi na jugoistoku poluotoka Reykjanesskagi, u polju lave pored grada Grindavíka, udaljena oko 13 km od međunarodnog aerodroma u Keflavíku i oko 39 km od glavnog grada Reykjavíka.

Tople (37–39 °C) mineralne vode pune silicijum dioksida i sumpora pomažu mnogim bolesnicima, naročito onima koju boluju od psorijaze. [1]

HistorijaUredi

Plava laguna, nastala je sasvim slučajno, zapravo zbog incidenta kad je geotermalna elektrana Svartsengi izgrađena 1976. počela gubiti vodu[1], koja je ubrzo formirala jezero. Početkom 1981. okolni stanovnici su se samoinicijativno počeli kupati u njemu, popularnost mu je porasla kad je otkriveno da liječi psorijazu. Nakon tog je osnovana kompanija Plava laguna 1992. koja je izgradila hotel i liječilište.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Iceland's Energy Lessons (engleski). newsweek.. http://www.newsweek.com/icelands-energy-lessons-85937. Pristupljeno 03. 03. 2014. 

Vanjske vezeUredi