Bjuti Kvins (Beauty Queens, eng. Kraljice lepote) je srpska ženska muzička grupa, nastala u Helsinkiju, prestonici Finske, maja 2007. godine nakon pobede Marije Šerifović na Pesmi Evrovizije 2007. Članice Bjuti Kvins pevale su prateće vokale u pobedničkoj pesmi "Molitva", i tada je publika počela da se zanima za njih. 2008. su učestvovale na Beoviziji, gde su sa pesmom "Zavet" osvojile treće mesto.

Bjuti Kvins
Beauty Queens
Muzički rad
Period aktivnosti2007-
Žanrpop
Diskografska kućaSiti rekords
Članovi
Trenutni članoviSanja Bogosavljević
Suzana Dinić
Ana Milenković
Ksenija Milošević
Ivana Selakov

Pre benda uredi

Sve članice benda su se muzički obrazovale. Sanja Bogosavljević (rođena 28. juna 1979. u Beogradu) i Ana Milenković (rođena 19. aprila 1980. u Beogradu) su postale poznate publici na Beoviziji 2006. godine, kada su kao pevačice "Bla bla benda" nastupile sa pesmom "Maler". Te godine, grupa je osvojila nagradu za najboljeg debitanta. Nastupili su i na Beoviziji 2007. sa pesmom "Rulet", ali nisu ponovili prošlogodišnji uspeh.

Ksenija Milošević (rođena 1982. u Beogradu) je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek violina, a magistrirala je 2005. godine. Od 2001. godine nalazi se na mestu zamenika koncertmajstora Beogradske filharmonije, a dve godine je bila na mestu koncertmajstora. Nastupala je sa mnogim orkestrima, a 2006. je na Pesmi Evrovizije 2006. pevala prateće vokale Hari Mata Hariju, tako da je predstavljala BiH.

Suzana Dinić (rođena 1. juna 1986) je sa šesnaest godina upisala studije klavira na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim klavirskim i pevačkim takmičenjima.

Ivana Selakov (rođena 8. novembra 1978. u Beogradu) je odrasla u Somboru. Završila je nižu muzičku školu, učestvovala na mnogim festivalima i pevala je prateće vokale brojnim poznatim muzičarima.

Evrovizija 2007. uredi

Kada je Marija Šerifović pobedila na Beoviziji 2007. sa pesmom "Molitva", autori pesme Vladimir Graić i Saša Milošević Mare su potražili devojke koje će na Pesmi Evrovizije 2007. u Helsinkiju pevati prateće vokale Mariji. Tako su karte za Finsku dobile Ana Milenković, Sanja Bogosavljević, Ksenija Milošević, Ivana Selakov i Suzana Dinić.

Posle više nego uspešne interpretacije i pobede na Evroviziji, ovih pet devojaka niko nije zaboravio. Čuveni novinar londonske televizije Bi-Bi-Si Mark Sevidž je pet predivnih devojaka, koje su tako dobro pevale i izgledale zajedno s Marijom na sceni, u svom izveštaju nazvao a chorus of bouffant beaty queens (horom neverovatno lepih kraljica). Graja i Mare, čitajući ovaj tekst na internetu, tog trenutka su odlučili da se isplati raditi s ovim sastavom, i da će one nositi ime upravo Bjuti kvins.

Rad grupe uredi

Usledila je prva zajednička pesma, "Pet na jedan", kojom su Bjuti Kvins debitovale na Muzičkom festivalu u Budvi 2007. godine i osvojile drugo mesto, kao i sve simpatije prisutnih posetilaca i novinara, koji im, po završetku festivala, bukvalno nisu dali da napuste bekstejdž! Uskoro, pesma postaje hit na skoro svim radio stanicama. U avgustu 2007. učestvuju na festivalu u Ohridu, kompozicijom "Protiv srca" i ponovo osvajaju drugo mesto, ali i prva mesta na mnogim top listama u Makedoniji.Veliki uspeh u Helsinkiju doneo im je veliki broj obožavalaca u Evropi, tako da već imaju veliki broj fan klubova.

Nastup na Beoviziji 2008. sa pesmom "Zavet" bio je ujedno i njihov treći zajednički nastup. Iako su u polufinalnoj večeri osvojile najveći broj glasova, u finalnoj večeri su se našle na trećem mestu, dok je pobedu odnela Jelena Tomašević. Pored toga, značajno je da su tom prilikom osvojile laskavu nagradu od OGAE i time stekle pravo da predstavljaju Srbiju na "Eurovision Second Chance" (Druga evrovizijska šansa).

U pripremi je prvi studijski album, koji će se paralelno pojaviti na srpskom i engleskom jeziku za svetsko tržište, na jesen 2008. godine. Tim koji potpisuje ovaj album je isti onaj koji je potpisao i pesmu "Molitva" - Vladimir Graić i Saša Milošević Mare.

Diskografija uredi

Albumi uredi

Singlovi uredi

Vanjske veze uredi