Bitke bez časti i ljudskosti

仁義なき戦い
Režija Kinji Fukasaku
Producent Koji Shundo
Goro Kusakabe
Scenario Kazuo Kasahara
Koji Shundo (concept)
Kōichi Iiboshi (original story)
Naracija Asao Koike
Uloge Bunta Sugawara
Hiroki Matsukata
Nobuo Kaneko
Kunie Tanaka
Goro Ibuki
Muzika Toshiaki Tsushima
Fotografija Sadaji Yoshida
Montaža Shintaro Miyamoto
Distribucija Toei
Datum(i) premijere
13. januar 1973 (1973-01-13)
Trajanje 99 min.
Zemlja  Japan
Jezik japanski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Bitke bez časti i ljudskosti: Srmtonosna borba u Hirošimi (1973)

Bitke bez časti i ljudskosti (仁義なき戦い Jingi Naki Tatakai?) je japanski gangsterski film snimljen 1973. godine u režiji Kinjija Fukasakua, poznat kao jedno od najznačajnijih i najuticajnijih stvorenja yakuza žanra.

Temelji se na člancima novinara Kōichia Iiboshija, koji su, pak, bili inspiriranim zatvorskim autobiografskim zapisima Kozoa Minoa, stvarnog pripadnika yakuzi. Protagonist, koga tumači Bunta Sugawara, je bivši vojnik koji 1946. godine, u atomskim napadom opustošenoj prefekturi Hiroshima prilikom jedne tučnjave ubije čovjeka, te završi u zatvoru gdje će se priključiti novostvorenoj bandi yakuza. Radnja prati sljedećih deset godina, tokom kojih svjedoči kako se yakuze naglo bogate, ali i kako će sukob oko teritorije sa suparničkim klanom yakuza eskalirati u orgiju autodestruktivnog krvoprolića.

Bitke bez časti i ljudskosti su se odlikovale relativno niskim budžetom, ali i neobičnim cinema verite stilom koji je bio sličan dokumentarcima uz često korištenje kamere "iz ruke". Međutim, daleko više pažnje je izazvalo napuštanje dotadašnjih konvencija yakuza filmova, u kojima su yakuze prikazivani kao tragični heroji koji se oslanjaju na tradiciju i vrijednosti nekadašnjih samuraja. Umjesto toga su yakuze prikazani kao ulični nasilnici motivirani pohlepom i niskim strastima. Takav pristup je, međutim, savršeno odgovarao antiestablišmentskim i ikonoklastičkim sentimentima mlađe publike, te su Bitke bez časti i ljudskosti postigle veliki komercijalni uspjeh, te potakli snimanje još nekoliko nastavaka koje je također režirao Fukasaku.

UlogeUredi

NastavciUredi

ostali

Vanjske vezeUredi