Bitka za Incheon

Bitka za Incheon (korejski: 인천 상륙 작전), znana još i kao Operacija Chromite, bila je pomorska invazija i bitka u sklopu Korejskog rata koja je dovela do odlučujuće pobjede i strateškog preokreta u korist snaga Ujedinjenih naroda. U operaciji je sudjelovalo oko 75,000 vojnika i 261 plovilo, a bila je zaslužna za oslobađanje južnokorejskog glavnog grada Seoula, koje je uslijedilo dva tjedna kasnije.

Bitka za Incheon
Segment Korejskog rata
Battle of Inchon.png
Četiri broda za iskrcavanje tenkova iskrcavaju ljude i opremu na Crvenoj plaži, dan nakon pomorskog iskrcavanja u Incheonu
Datum 10.19. rujna 1950.
Lokacija Južna Koreja Incheon, Južna Koreja
Ishod Odlučujuća pobjeda Ujedinjenih naroda
Sukobljene strane
 Ujedinjeni narodi
 Sjeverna Koreja
Komandanti i vođe
Sjedinjene Američke Države Douglas MacArthur
Sjedinjene Američke Države Arthur Dewey Struble
Sjedinjene Američke Države Edward M. Almond
Sjedinjene Američke Države Oliver P. Smith
Južna Koreja Baek In-yeop
Južna Koreja Sin Hyeon-jun
Sjeverna Koreja Kim Il-sung
Sjeverna Koreja Ch'oe Yong-gŏn
Snage
40,000 pješaka
4 krstarice
7 razarača
1 naoružani sampan
i nepoznat broj zračnih i pomorskih vozila
6,500 pješaka
19 zrakoplova
1 utvrda
1 patrolni čamac
i nepoznat broj artiljerije
Žrtve i gubici
Ukupno:
  • 224 mrtva
  • 809 ranjenih
Ukupno: 1,350 mrtvih

Uvod u operaciju bila su bombardiranja Wolmida i Incheona, a sama bitka započela je 15. rujna 1950. godine iskrcavanjem u Incheonu, a trajala je do 19. rujna. Ujedinjeni narodi i Južna Koreja su započele iznenadni pomorski napad daleko od busanskog perimetra, kojeg su žestoko branili, a uglavnom nebranjeni grad Incheon je osvojen nakon američkog bombardiranja. Ova je bitka zaključila seriju pobjeda koju je imala Korejska narodna armija, a naknadno osvajanje Seoula je uveliko dokinulo opskrbene puteve Korejske narodne armije u Južnoj Koreji.

Američki general Douglas MacArthur je bio zapovjednik većine kopnenih snaga Ujedinjenih naroda. Iako su mnogi generali upozoravali na rizike i neadekvatan teren, MacArthur je inzistirao na operaciji te ga se danas smatra glavnom pokretačkom silom u ovoj bitci.