Bitka na Addi

Bitka na Addi se odigrala 11. augusta 490. u sjevernoj Italiji između ostrogotske vojske pod kraljem Teodorikom Velikim na jednoj, i trupa germanskog kralja Italije Odoakra na drugoj strani. Predstavljala je posljednji veliki okršaj u pohodu koga je Teodorik prethodne godine pokrenuo s ciljem da osvoji Italiju, u kojoj je Odoakar 476. godine bio svrgnuo posljednjeg zapadnorimskog cara te se proglasio kraljem. Prethodne je godine Teodorik bio porazio Odoakra Soči i Verone, te je uspio zauzeti najveći dio sjeverne Italije. U proljeće iste godine se Teodoriku predao Mediolanum, ali je Odoakar nešto kasnije iz svojih uporišta u centralnoj Italiji krenuo u protivnapad. Teodorik je prisiljen na povlačenje prema Ticinu, a do bitke je došlo na rijeci Addi. U njoj je Teodorik ostvario pobjedu te ponovno osvojio sjevernu Italiju. Odoakar se, međutim, povukao na jug i našao utočište u Ravenni, utvrđenoj carskoj prijestolnici koja se u to vrijeme smatrala neosvojivom. Rat se zbog toga nastavio sljedeće dvije godine, prije primirja i gozbe na kojoj je Teodorik 493. ubio Odoakra, riješivši se tako jedine prepreke za vlast nad Italijom.

Bitka na Addi
Segment ratova Ostrogota s drugim Germanima
Adda italie.JPG
rijeka Adda danas
Datum 11. august 490
Lokacija rijekja Adda, sjeverna Italija
Ishod pobjeda Ostrogota
Sukobljene strane
Young Folks' History of Rome illus368.png Ostrogoti Germaniae antiquae, Plate 11, Clüver.jpg Odoakrovo Kraljevstvo Italija (Skiri)
Komandanti i vođe
Teodorik Veliki Odoakar

LiteraturaUredi

  • Ferdinand Lot, De Germaansche invasies, De versmelting van de Barbaarsche en Romeinsche wereld, Den Haag 1939, pag. 152.
  • Jerzy Strzelczyk: Goci. Rzeczywistość i legenda. Wyd. PIW, Warszawa 1984.