Bitka kod Zhizhija

Bitka kod Zhizhija (郅支之戰) se odigrala u jesen 36. pne. između snaga Zapadnog Xiongnua pod Zhizhi Chanyuom na jednoj strani i kineske vojske dinastije Han pod generalima Gan Yanshouom i Chen Tangom na drugoj strani. Završila je kineskom pobjedom kojom je dodatno potvrđena hegemonija tadašnje Kine nad područjima Centralne Azije.

Bitka kod Zhizhija
Segment kinesko-hunskog rata
Datum oktobar - decembar 36. pne.
Lokacija današnji Taraz u Kazahstan
Ishod odlučujuća pobjeda Han
Sukobljene strane
Xiongnu
Komandanti i vođe
Zhizhi Chanyu Gan Yanshou
Chen Tang
Snage
3.000 Xiongnu konjanika i pješaka zajedno sa 10.000 konjičkih pojačanja od Kangjua 40.000 Han samostrijelaca, manji kontingenti Han konjice i saveznika iz Tarimske zavale
Žrtve i gubici
teški - 1518 ubijeno ili pogubljeno, 1.000 se predalo i 145 zarobljeno u borbi minimalni

Historičarima je bitka zanimljiva zbog tvrdnji u kineskim izvorima kako se na strani Xiongnua borio kontingent pješaka-najamnika "čudnog izgleda", a koji su koristili formaciju "ribljih krljušti" sličnu rimskom testudou. Zbog toga su se pojavile špekulacije kako je riječ o rimskim vojnicima koji su zarobljeni kod Kare[1], a čiji potomci, navodno, dan-danas žive u Kini.

Literatura uredi

  1. Spencer, Richard (02. 02. 2007.). „Roman descendants found in China?”. Telegraph.co.uk (London: Telegraph Media Group Limited). Pristupljeno 2008-10-07.