Bitka kod Ulaisa

Bitka kod Ulaisa se odigrala u Mezopotamiji (današnji Irak) u maju 633. između arapsko-muslimanske vojske Rašidunskog Kalifata pod Halid ibn Validom na jednoj, i perzijske (sasanidske) vojske i njenih arapskih saveznika na drugoj strani. Do nje je došlo nedugo nakon što je Halid u bitci kod Valadže uništio perzijsku vojsku koja je nastojala zaustaviti njegovo napredovanje prema sjeverozapadnoj Mezopotamiji. Nedugo nakon toga su se pro-perzijska arapska plemena spojila sa još jednim kontingentom perzijske carske vojske pod generalom Jabganom. On je odlučio suprotstaviti se Halidu nedaleko od današnjeg grada Nadžafa, i to tako da su mu bokovi bili oslonjeni na rijeku Eufrat i pritoku Khajeef; Jabgan je perzijsku pješadiju stavio u centru, a arapsku konjicu na bokovima. Halid nije mogao manevrirati ni zaobići neprijatelja, pa se bitka pretvorila u iscrpljujuću borbu prsa u prsa koja je trajala satima bez da je ijedna strana stekla prednost. Tek popodne, nakon što se Halid, po predaji, pomolio Alahu i obećao da nijedan neprijatelj islama neće ostati živ te da će "rijeka zacrvenjeti od krvi" ako odnese pobjedu, su perzijske linije popustile i došlo je do povlačenja. Muslimanske snage su pobjegle Perzijance uspjele do jednog pohvatati i vratiti na bojište gdje su pogubljeni odsjecanjem glave i gdje se, po predaji, zbog prolivene krvi Khajeef uistinu zacrvenjela. Pobjeda je Halidu omogućila da zauzme al-Hiru, najveći arapski grad u Mezopotamiji te da za nekoliko mjeseci zauzme skoro cijelu Mezopotamiju osim prijestolnice Ktesifona.

Bitka kod Ulaisa
Segment Muslimanskog osvajanja Perzije

područje gdje se vodila bitka, odnosno rijeka Eufrat i pritoka Khaseef (Irak).
Datum maj 633.
Lokacija Mezopotamija (današnji Irak)
Ishod odlučujuća pobjeda Rašidunskog Kalifata
Sukobljene strane
Rašidunski Kalifat Sasanidsko Perzijsko) Carstvo
arapski saveznici
Komandanti i vođe
Khalid ibn al-Walid Jaban†
Abdul-Aswad†
Abjar†.
Snage
15.000[1] 70.000
(primarni izvori)[2]
30.000 - 35.000
(moderne procjene)[3]
Žrtve i gubici
~2000 cijela vojska[4][5]

Nakon bitke Halid je izjavio:

Kod Mu'taha slomio sam devet svojih mačeva. Ali nikad nisam sreo protivnike kao što su Perzijanci. I među perzijskim vojskama nikad nisam sreo vojsku kao što je bila ova.

Izvori uredi

  1. Tabari: Vol. 2, p. 554
  2. Tabari: Vol. 2, p. 562.
  3. The Sword of Allah”: Chapter no: Chapter 26: The Last Opposition, page no:5 by Lieutenant-General Agha Ibrahim Akram, Nat. Publishing. House, Rawalpindi (1970) ISBN 978-0-7101-0104-4.
  4. Tabari: Vol. 2, p. 561-562
  5. The Sword of Allah”: Chapter no: Chapter 22, by Lieutenant-General Agha Ibrahim Akram, Nat. Publishing. House, Rawalpindi (1970) ISBN 978-0-7101-0104-4.

Vanjske veze uredi