Bitka kod Tolbiaca

Bitka kod Tolbiaca, također poznata i kao bitka kod Zülpicha, se odigrala godine 496. [1] u Porajnju između franačke vojske pod kraljem Klodvigom I na jednoj, i Alemana na drugoj strani. U njoj su Franci izborili veliku pobjedu, a franačka država je time potvrdila svoju hegemoniju nad sjevernim dijelom nekadašnje Galije. Bitka je također važna zbog toga što se - prema legendi koju prenosi Grgur Turski - dotle paganski Klodvig u znak zahvalnosti Bogu za pobjedu pristao pokrstiti se, a što je u Rheimsu učinio biskup Sveti Remigije. Njegov primjer su odmah slijedili njegovi podanici, a zbog čega su Franci postali prvi germanski narod koji je s paganstva odmah prešao na katoličanstvo.

Bitka kod Tolbiaca
Battle of Tolbiac.jpg
Bitka kod Tolbiaca, naslikao: Paula-Joseph Blanc (1881)
Datum 496
Lokacija današnji Zülpich, Sjeverna Rajna-Vestfalija
Ishod pobjeda Franaka
Teritorijalne
promjene
zapadni dio današnje Njemačke
Sukobljene strane
François-Louis Dejuinne (1786-1844) - Clovis roi des Francs (465-511).jpg Franci Schwarze-sonne--black-sun--sonnenrad.png Alemani
Komandanti i vođe
Klodvig I
Sigobert Hromi
?

Neki historičari smatraju da je Klodvig u vrijeme bitke već bio kršten, odnosno da je Grgur Turski namjerno nastojao stvoriti što je moguće više paralela sa bitkom na Mulvijskom mostu i krštenjem rimskog cara Konstantina.

IzvoriUredi

  1. Dio historičara smatra da se ona zapravo dogodila 506.

Vanjske vezeUredi