Bitka kod Stiklestada

Bitka kod Stiklestada se odigrala 1030. u Norveškoj između vojske bivšeg kralja Olafa II na jednoj, i tzv. "Seljačke vojske" koji su činili pristaše dansko-engleskog kralja Knuta Velikog. Do nje je došlo dvije godine nakon što su Knutove pristaše protjerale Olafa iz Norveške u Novgorod i Knuta učinile norveškim kraljem. Olaf je u međuvremenu prikupio vojsku sa kojom je preko Švedske došao u Norvešku nastojeći ponovno osvojiti krunu. Suprotstavila mu se vojska koja bila višestruko nadmoćna. Prema navodima sage Heimskringla, Olaf je svoje pristaše nastojao bodriti pozivajući se na njihovu kršćansku vjeru; među "Seljačkom vojskom" je, pak, bilo još uvijek mnogo pogana. Njegova vojska je, pak, poražena, a sam Olaf ubijen, i to od strane lokalnog poglavice Thorira Hunda. Dio Olafovih pristaša je uspio pobjeći s bojišta, uključujući njegovog 15-godišnjeg polubrata Haralda koji je mnogo godina kasnije postao norveški kralj.

Bitka kod Stiklestada
Datum 29. jul 1030. (trad.)
Lokacija Stiklestad, Norveška
Ishod odlučujuća pobjeda Seljačke vojske
Sukobljene strane
Hird kralja Olafa Haraldsona i njegovi saveznici "Seljačka vojska" koju su činili plemići i bogati seljaci, odnosno pristaše dansko-engleskog kralja Knuta Velikog
Komandanti i vođe
Olaf Haraldsson 
Dag Ringsson
Harald Sigurdsson
Kalf Arnason
Thorir Hund
Harek of Tjøtta
Snage
cca. 6.600 cca. 14.400
Žrtve i gubici
cca. 4.200 ccaa. 4.600

Bitka je kasnije stekla status jednog od najvažnijih i najčešće spominjanih događaja norveške historije, prije svega zbog toga što je, prema Heimskringli, godinu dana nakon pogibije Olafovo truplo iz improviziranog groba na bojištu prebačeno u crkvu sv. Klementa u Trondheimu, te što je prilikom otvaranja lijesa ustanovljeno da je "čudesno" očuvano. Zbog toga je Olaf stekao status sveca i titulu rex perpetuus Norvegiae ("vječni kralj Norveške").

Izvori uredi

Vanjske veze uredi