Bitka kod Mokre

Bitka kod Mokre se odigrala 1. septembra 1939. nedaleko od poljskog grada Częstochowe, odnosno neposredno na tadašnjoj njemačko-poljskoj granici između njemačkih snaga na jednoj, i poljskih snaga na drugoj, te kasnije postala poznata kao jedna od prvih bitaka i prvi njemački poraz u Drugom svjetskom rata, odnosno rijetkih bitaka tzv. septembarske kampanje u kojoj su Poljaci odnijeli pobjedu.

Bitka kod Mokre
Deo Invazije Poljske (Drugog svjetskog rata)
Vrijeme:1. septembar 1939
Mjesto:Mokra, Vojvodstvo Kielce, Poljska
Rezultat: poljska pobjeda
Sukobljene strane
Treći Reich Njemačka Poljska Poljska
Komandanti i vođe
Treći Reich Georg-Hans Reinhardt
Treći Reich Friedrich Kirchner
Poljska Julian Filipowicz
Uključene jedinice

Treći Reich XVI oklopni korpus:

Poljska Lođska armija:

Poljska Krakovska armija:

Žrtve i gubici
800 poginulih, nestalih, zarobljenih ili ranjenih
100-160 vozila (50 tenkova)
500 poginulih, nestalih ili ranjenih
300 konja
nekoliko artiljerijskih oruđa
jedna tanketa

Do nje je došlo nakon što su u 05:00 jedinice njemačke 10. armije prešle poljsku granicu sa zadatakom da probiju poljsku obranu, odnosno zauzmu pogranični grad Klobuck i presijeku željezničku prugu koja ga je spajala sa Katowicama. Njemačke snage su se sastojale od 4. i 1. oklopne divizije, koje je podržavala 31. pješadijska divizija. Te su snage bile opremljene sa nekoliko stotina lakih tenkova, ali i podržavane od strane Luftwaffe, odnosno obrušavajućih bombardera Junkers Ju 87 "Štuka".

Njima su se suprotstavile brojčano slabije, ali relativno dobro opremljene i izvježbane poljske jedinice čiji je glavni element bila Wołyńska konjička brigada. Njen zapovjednik je, ispravno pretpostavivši pravac njemačkog napredovanja, prije izbijanja rata odabrao i pripremio obrambene položaje oko sela Mokra zapadno od pruge; oni su koristili relativnu nepristupačnost, ali i šumovitost terena, dok je u pozadini podršku Poljacima pružao oklopni vlak Śmiały.

Prvi kontakt Nijemaca sa braniteljima se odigrao na južno od Mokre u 06:30, kada su se motociklističke izvidnice sukobile sa poljskom pješadijom; njen napad je odbijen čak i kada su mu podršku pružili oklopni automobili, pri čemu je nekoliko vozila uništeno poljskim protivtenkovskim topovima kalibra 37 mm. Glavni njemački napad, pri čemu su korišteni laki tenkovi tipa Panzer I i Panzer II, je otpočeo oko 10 sati. Borbe u kojima su obje strane pretrpile teške gubitke su trajale nekoliko sati, pri čemu su Poljaci izveli nekoliko kontranapada u kojima je sudjelovao i manji broj tanketa tipa TKS. Na kraju su oko 17 sati Nijemci odustali od daljih napada, a poljska linija ostala neprobijena.

Iako je bitka završila poljskom taktičkom pobjedom, u strateškom smislu nije imala efekta. Doznavši da je njemačka 1. oklopna divizija na jugu zauzela Klobuck i, zaključivši da bi njegov lijevi bok bio ugrožen, zapovjednik Wolynske konjičke brigade je naredio povlačenje koje je izvedeno tokom noći.

Literatura uredi

  • Mieczysław Bielski (1991). Grupa Operacyjna "Piotrków". Warsaw: Bellona. ISBN 83-11-07836-X. 
  • M. Paluch, Działania bojowe Wołyńskiej Brygady Kawalerii, ISBN 83-7441-015-9
  • Skiba A., Boje 19 Pułku Ułanów Wołyńskich w Kampanii wrześniowej, Londyn 1971
  • Wielhorski J., Dembiński R., Kawaleria Polska i bronie towarzyszące w kampanii wrześniowej 1939, Londyn 1979

Vanjske veze uredi