Bitka kod Luttera

(Preusmjereno sa stranice Bitka kod Lutera)

Bitka kod Luttera se odigrala 27. augusta 1626 godine (17. augusta po julijanskom kalendaru) na sjeveru Njemačke za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata između protestantskih snaga na čelu sa danskim kraljem Christianom IV na jednoj, te njemačkih carskih i katoličkih snaga na čelu sa grofom Tillyjem na drugoj strani. Do nje je došlo nakon što je Christian IV, na poziv u dotadašnjem sukobu uglavnom neutralnih protestantskih njemačkih knezova i država u Donjoj Saksoniji, koristeći kao izgovor svoj status vojvode Holsteina, intervenirao u rat na strani protestanata, koji su trpjeli strahovite poraze od strane katolika. Christianova intervencija, međutim, nije urodila plodom, jer su carske snage i katolici raspolagale sa daleko profesionalnijim i iskusnijim ljudstvom. Christian je, shvativši to, naredio povlačenje na sjever, ali je ono usporeno zbog kiše, te ga je Tilly sa svojom vojskom sustigao kod mjesta Lutter am Barenberge i prisilio da primi bitku. Obje strane su raspolagale sa jednakim brojem ljudi, a Christian IV je zauzeo relativno povoljan obrambeni položaj. Međutim, za vrijeme bitke se pokazalo njegovo neiskustvo, te nije znao iskoristiti artiljeriju, a za razliku od Tillyja čiji su topovi napravili kaos u protestantskim redovima. Nakon juriša carskih snaga se protestantska vojska u potpunosti slomila natjeravši Christiana na panični bijeg na sjever. Nakon bitke su carske i katoličke snage uspjele osvojiti skoro sve dijelove protestanske sjeverne Njemačke, a Christian je, nakon poraza u bitci kod Wolgasta dvije godine kasnije, prisiljen na ponižavajući Mir u Lübecku kojim je 1629. godine okončana tzv. danska faza Tridesetogodišnjeg rata.

Bitka kod Luttera
Deo Tridesetofgodišnjeg rata

Bitka kod Luttera, suvremeni drvorez
Vrijeme:27. august 1626
Mjesto:Lutter am Barenberge, Kneževina Braunschweig-Wolfenbüttel
današnja Donja Saksonija, Njemačka
Sukobljene strane
 Kraljevina Danska  Sveto Rimsko Carstvo
Katolička liga
Komandanti i vođe
Christian IV Tilly
Snaga
20.000 ljudi 20.000 ljudi
Žrtve i gubici
3000 mrtvih, 2500 ranjenih i 2000 dezertera 700 mrtvih i ranjenih

Literatura uredi

  • Guthrie, William P. 2001. Battles of the Thirty Years' War: from White Mountain to Nordlingen, 1618-1635. Westport, CT: Greenwood Press.
  • Lee, Stephen J. 1991. The Thirty Years' War. London [England]: Routledge.
  • Lockhart, Paul Douglas. 1996. Denmark in the Thirty Years' War, 1618-1648: King Christian IV and the decline of the Oldenburg State. Selinsgrove: Susquehanna University Press.
  • Parker, Geoffrey, and Simon Adams. 1997. The Thirty Years' War. London: Routledge.
  • Christian IV
  • Johann Tserclaes, count von Tilly