Bitka kod Kunakse

Bitka kod Kunakse odigrala se 3. 9. 401. pne. između maloazijskih satrapija predvođenih Kirom Mlađim[2] koje su se pobunile protiv Artakserksa II.[2], Kirovog brata i vladara Perzijske Monarhije koji je na došao na perzijski tron tri godine ranije[3]. Bitka se održala uz lijevu obalu rijeke Eufrat pokraj drevnog grada Kunakse, oko 70 km sjeverno od Babilona. Glavni izvor o ovom sukobu je Ksenofont[3], grčki plaćenik koji je osobno sudjelovao u bitci, te koji je kasnije postao historičar.

Bitka kod Kunakse
Karta Babilonije; Kunaksa se nalazila 70 km sjeverno od Babilona Karta Babilonije;
Kunaksa se nalazila 70 km sjeverno od Babilona
Datum 3. 9. 401. pne.[1]
Lokacija Antički grad Kunaksa na obali rijeke Eufrat
(pokraj Bagdada u današnjem Iraku)
Ishod Pobjeda Artakserksa II.
Casus belli Pobuna Kira Mlađeg protiv Artakserksa II.
Sukobljeni
Perzijske satrapije Lidija, Frigija, Paflagonija i Kapadocija,
grčki plaćenici
Perzijska Monarhija
Vođe
Kir Mlađi
Klearh od Sparte
Ariej
Artakserkso II.
Vojne snage
100.000 perzijskih vojnika
10.400 hoplita
(tzv. Deset tisuća)
2500 lakih pješaka
1.000 paflagonijskih konjanika
600 konjanika osobne straže
20 bojnih kola
400.000? pješaka
6000 konjanika osobne straže
200 bojnih kola
Posljedice
Gubici:
Minimalni,
smrt Kira Mlađeg
Gubici:
Minimalni

Pripreme

uredi

Kir Mlađi okupio je vojsku grčkih plaćenika koja se sastojala od 10.400 hoplita i 2500 lakih pješaka, kojima je zapovjedao spartanski general Klearh. Također, Kir Mlađi zapovjedao je i sa perzijskim satrapskim jedinicima iz Lidije, Frigije, Paflagonije i Kapadocije koje je vodio njegov nadređeni perzijski general Ariaej. Ksenofont je broj perzijskih pješaka procijenio na fantastičnih 1,200.000[4], no niti jedan moderni historičar ne smatra te brojke pouzdanima. Ipak, smatra se kako je Artakserkso II. zapovijedao većom vojskom nego Kir Mlađi, što se posebno odnosi na perzijsku konjicu.

Bitka

uredi

Grčke snage koje su se nalazile na desnom krilu vojske Kira Mlađeg sukobile su se sa Artakserksovim lijevim krilom koji se prema dogovorenom manevru povukao sve dok Grci nisu došli u domet strijelaca. Istovremeno, borba između perzijskog desnog odnosno Kirovog lijevog krila trajala je mnogo krvavije i duže; Kir Mlađi sukobio se sa jednim od Perzijskih besmrtnika iz bratove vojske koji ga je ubio kopljem[2]. Dok su se Grci i dalje borili jer nisu čuli za Kirovu pogibju, trupe Artakserksa II. prodrle su u grčki tabor i uništili njihove zalihe hrane. U samoj bitci nije bilo velikog broja žrtava budući kako je potencijalni uzurpator perzijskog trona Kir Mlađi ubijen na samom početku borbe.

Posljedice

uredi

Prema grčkom plaćeničkom vojniku i historičaru Ksenofontu, grčki hopliti tokom bitke su dvaput porazili Artakserksovo lijevo krilo i imali samo jednog ranjenog vojnika, no njegovi podaci ne smatraju se pouzdanima zbog očigledne pristranosti[3]. Nakon što su čuli kako je njihov zapovjednik i mentor Kir Mlađi ubijen shvatili su kako je njihov uspjeh u bitci irelevantan, odnosno kako je cijela ekspedicija završila neuspjehom. Našli su se u sred neprijateljske monarhije bez hrane, mentora ili saveznika. Navodno su ponudili svom perzijskom savezniku Arieju da postane kraljem, no on ih je odbio uz obrazloženje kako nije kraljevske krvi pa neće naići na potporu kod Perzijanaca. Potom su ponudili svoje usluge Tisafernu, jednom od vodećih Artakserksovih satrapa, no on ih je odbio. Ipak, Tisafern se našao u problemima budući kako nije imao vojsku za obračun sa njima, pa ih je odlučio opskrbiti hranom i nakon dugog čekanja poslati kući.

Grčki zapovjednici naivno su prihvatili Tisafernov poziv na gozbu, gdje su zarobljeni i konačno pogubljeni. Grčki vojnici su potom izabrali nove zapovjednike, te krenuli prema Crnom moru[2] na sjeveru kroz Kurdistan i Armeniju. Priče o grčkim plaćenicima poznatijih kao Deset tisuća i njihovim avanturama zabilježene su u Ksenofontovom djelu „Anabaza“.

Popularna kultura

uredi

Prema bitci kod Kunakse napisana je moderna američki novela Sola Yuricka The Warriors iz 1965. koja je 1979. ekranizirana kao istoimeni film The Warriors u režiji Walter Hilla. Određeni likovi i bande iz novele odnosno filma imenovani su po drevnim ličnostima ili borbenim formacijama, a film završava na obali isto kao pohod 10.000.

Izvori

uredi

Literatura

uredi
  • John D. Montagu: „Bitke grčkog i rimskog svijeta“ (Battles of the Greek and Roman Worlds), izdavač: Greenhill Books, 2000.
  • John Prevas: „Ksenofontov pohod - U jazbini perzijskog lava“ (Into the Lair of the Persian Lion), izdavač: Da Capo, 2002.
  • Robin Waterfield: „Ksenofontovo povlačenje: Grčka, Perzija i kraj zlatnog doba“ (Xenophon's Retreat: Greece, Persia, and the End of the Golden Age), izdavač: Belknap Press, 2006.

Vanjske veze

uredi