Bitka kod Halulea

Bitka kod Halulea se odigrala 691. pne. između Asirskog Cartsva i pobunjeničkih snaga Babilonije, Kaldejaca i aramejskih plemena.[1][2].

Bitka kod Halulea
Datum 691. pne.
Lokacija
Ishod neodlučno,
historičari se slažu da su Asirci pretrpjeli najteže gubitke.
Sukobljene strane
Babilonci
Kaldejci
Aramejci
Babilonija
Elamiti
Zagroška plemena
Asirija
Komandanti i vođe
Mushezib-Marduk
Humban-nimena
Khumban-umena III
Sennacherib

Pozadina uredi

Za vrijeme vladavine kralja Sanheriba od Asirije je Babilonija bila stalno u pobuni. Mushezib-Marduk, kaldejski princ izabran za kralja Babilona je poveo babilonski narod u rat protiv Asirije i njenog kralja Sanheriba.

Pobunjeničke snage uredi

Khumma-Menanu je regrutirao novu vojsku kakko bi pomogao Babiloncima pod Mushezib-Mardukom protiv Asiraca. [3]. Osim Babilonaca su se pobuni priključili aramejska plemena, Kaldejci i kralj Khumban-umena III od Elama, kao i sva plemena s gorja Zagros (Parsumash, Anzan, Ellipi, etc.). Jezgro pobunjeničke vojske su činili elamske dvokolice, kao i iranske dvokolice, pješadija i konjica. [4]

Rezultat uredi

 
Sanherib za vriejeme babilonskog rata

Ishod bitke je bio neodlučan, odnosno to sugerira činjenica da su obje strane u svojim službenim spisima proglasile pobjedu, a svi vladari-učesnici ostali na svojim prijestoljima. Historičari pak smatraju kako su Asirci od svih imali najteže gubitke. Humban-numena je zajedno s aramjeskim plemenima i Perzijancima, tvrdio kako je uspio poraziti Sanheriba u bitci.[5]

Međutim, iste godine je Mushezib-Marduk izgubio svog saveznika, jer je elamski kralj Humban-nimena podlegao moždanoj kapi. Tu je priliku Sanherib iskoristio te napao Babilon, koji je uništen poslije devetomjesečne opsade. Poslije toga se na području Mezopotamije 40 godina vodio rat između Elama i Asirije.

Izvori uredi

  1. iranica.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-06. Pristupljeno 2008-05-17. 
  2. clio.fr
  3. Elam - Crystalinks
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-06. Pristupljeno 2008-05-17. 
  5. The Encyclopedia of World History. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-16. Pristupljeno 2008-05-17.