Bitka kod Drepane

Bitka kod Drepane (blizu Trapanija na zapadnoj obali Sicilije) je pomorska bitka,koja se odigrala 249. pne. između Kartagine i Rimske Republike u Prvom punskom ratu. To je bila jedina pomorska bitka u Prvom punskom ratu u kome je Kartagina pobedila.

Bitka kod Drepana
Segment Prvi punski rat
Datum 249. pne.
Lokacija kraj Drepana, Sicilija
Ishod Pobeda Kartagine
Sukobljene strane
Kartagina Rimska Republika
Komandanti i vođe
Ad Herbal Publije Klaudije Pulher
Snage
oko 120 brodova oko 120 brodova
Žrtve i gubici
nijedan 93 broda potopljena ili zarobljena.

Uvod uredi

Serija rimskih pomorskih pobeda u bitkama, kao što su bitka kod Mila i bitka kod Eknoma, dala je Rimljanima dovoljno samouverenosti da se odlučuju da direktno napadnu jedno od uporišta Kartagine Lilibej. Flotom je komandovao konzul Publije Klaudije Pulher. Uprkos tome što su Rimljani stekli pomorsko iskustvo, Kartaginjani su još uvek bili mnogo bolji u manevrisanju na otvorenom moru.

Iako su Rimljani organizirali opsadu brodovima mala kartaginjanska eskadrila uspeva u sred bela dana da prođe kroz blokadu i dopremi snabdevanje opsednutima u Lilibeju. Po noći su uspeli da odvezu beskorisne konje do luke Drepane, a da Rimljani nisu ni znali što se dešava. To Kartaginjani ponavljaju nekoliko puta. To je bilo ponižavajuće za Rimljane jer je poništavalo celi efekt opsade.

Bitka uredi

 

Konzul Pulher odlučuje da izvede iznenadni napad na luku Drepane, gde su se nalazili brodovi, koji su probijali blokadu. Rimljani isplovljavaju po mrkloj noći da bi postigli efekt iznenađenja. Kartaginjanski izviđači ih nisu primetili, ali loša vidljivost je poremetila borbenu formaciju. Kad su se ujutro pojavili kod Drepana, flota je bila u neorganiziranoj liniji, sa Pulherovim brodom u pozadini. Time je umanjen efekt iznenađenja.

Rimljani bi pred bitke gledali znamenja, koja bi im ukazivala da li dobijaju ili gube bitku.Tu su imali svete piliće, i ako ovi prihvate hrane ishod bitke bi navodno bio povoljan za njih. Pilići ovaj put nisu hteli da jedu. Pulher u problemima sa posadom, koja je praznoverna, baca piliće u vodu govoreći da će eto popiti vodu.

Kartaginjani nisu čekali, nego su naredili evakuaciju luke da ne bi bili uhvaćeni u blokadu. Kartaginjanski brodovi su izašli iz luke pored dva mala ostrvceta na otvoreno more. Kad je to konzul Pulher primetio bilo je kasno. Sad je borbeni raspored bio takav da su Rimljani imali obalu Sicilije iza leđa, a Kartaginjane ispred sebe.

Kartaginjani najpre desnim krilom napadaju najzadnje rimske brodove. Gotovo svi rimski brodovi su potopljeni u toj bici.

Posledice uredi

Konzul Pulher je uspio pobeći, ali u Rimu se suočava sa optužbom da je izdajnik. Rimljani nisu ubijali generale, nego bi ih slali u progonstvo, što se Pulheru i desilo. Osnovna zamerka Pulheru je bilo njegovo tretiranje svetih pilića.

Iste godine Hamilkar Barka (Hanibalov otac) uspešno je ratovao na Siciliji, a oluja uništava drugu rimsku flotu. Situacija je bila tako očajna da Rimljani imenuju diktatora Aula Atilija Kajatina i šalju ga na ostrvo da nadzire kopneni rat.

Poraz kod Drepane je izuzetno demoralizirao Rimljane da čekaju sedam godina na gradnju druge flote.

Vidi još uredi