Bitka kod Delija

(Preusmjereno sa stranice Bitka kod Deliona)

Bitka kod Delija odigrala se 424. pne. između Atine i Tebe, hegemona Beotije i saveznika Sparte. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata. U bici pobeđuje Teba koristeći i tehnološke i taktičke inovacije.

Bitka kod Delija
Segment Peloponeski rat
Datum 424. pne.
Lokacija Delij
Ishod Beoćanska pobeda
Sukobljene strane
Atina Beotija
Komandanti i vođe
Hipokrat Pagonda
Snage
oko 18.000 oko 18.000
Žrtve i gubici
oko 1200 oko 500

Uvod uredi

Atinski generali Demosten i Hipokrat planirali su da napadnu Beotiju. Demosten greškom odlazi prerano, iskrcava se, ali biva izdan. Hipokrat još nije bio stigao, tako da Demosten nije mogao napasti i prisiljen je da se povuče.

General Hipokrat kasnije stiže u Beotiju i učvršćuje se u Deliju. Utvrđenje je završeno za 5 dana. Hipokrat ostvlja deo ljudi u utvrđenju, a deo šalje natrag. Tebanci su skupili vojsku da napadnu Hipokrata, ali pošto su primetili da Atinjani odlaze smatrali su da nema smisla napadati. Pagonda iz Tebe je bio komadant udruženih snaga Beotije. On se zalagao da svejedno napadnu, jer je znao da će se Atinjani vratiti i da će koristiti Delij koa bazu za napade.

Početni raspored snaga uredi

Pagonda je postavio svoju armiju blizu Atinjana. Obe armije su bile sakrivene brdom jedna od druge.

Beoćani su imali 7.000 hoplita, 1000 konjanika, 500 peltasta i 10.000 lako naoružanih vojnika. Formirali su red od 25 ljudi. Na desnom krilu su bili vojnici iz Tebe, na centru vojnici iz Halijartre i Koroneje, a levo krilo drže vojnici iz Tespije, Tanagre i Orhomene.

Kad je general Hipokrat saznao kolika je Beoćanska vojska pridružio se glavnim atinskim snagama, ostavljajući 300 konjanika u Deliju. Atinjani su imali podjednako hoplita i konjice kao Beoćani, ali imali su mnogo manje lako naoružanih vojnika. Jedan od atinskih vojnika u bici bio je filozof Sokrat, koji je spasio Alkibijada tokom povlačenja.

Bitka uredi

Dok je general Hipokrat držao govor vojnicima Beoćani napadoše. U centru se odvijala najveća borba. Beoćansko levo krilo je bilo okruženo i blizu poraza. Samo su se Tespijci na levom krilu dobro držali. Pobedonosna atinska linija je okružila Tespijce i nastala je zabuna u kojoj su Atinjani ubijali jedni druge umesto Tespijce. Tada se još nisu upotrebljavale oznake na štitovima da bi prepoznali svoju stranu.

Pagonda šalje konjicu da pomogne levom krilu i pobeđuju zbunjene Atinjane. U međuvremenu i Beoćansko desno krilo je bilo uspešno i Atinjani se dadoše u beg. Kad je vojska atinskog centra videla da su ostali bez oba krila i oni pobegoše. Ubijeno je oko 500 Beoćana i 1.000 Atinjana, uključujući generala Hipokrata.

Upotreba novog oružja uredi

Beoćani su ganjali Atinjane do noći. Atinjani se vraćaju u Delijsku tvrđavu. Beoćani zahtevaju da Atinjani napuste njihovu svetu zemlju. Atinjani odgovaraju da je ta zemlja sad njima sveta i da drže Delij u samoobrani jer je Beotija postala saveznik Sparte.

Dve sednice nije bilo bitke, a onda se Beoćanima pridružuje 2.000 hoplita iz Korinta kao i druge savezničke trupe. Beoćani prave čudnu napravu, koja je bila jedna vrsta bacača plamena i koristeći se njom pokušavaju isterati Atinjane vatrom iz Delija. Ubijeno je 200 Atinjana, a ostali su pobegli. Beotija povraća Delij pod svoju kontrolu. General Demosten nije znao da je general Hipokrat izgubio bitku i iskrcava se sa vojskom, da bi ubrzo bio poražen.

Značaj bitke uredi

Ova bitka je značajna ne samo zbog inovacija i korištenja novih tehnologija. Značajna je jer Pagonda koristi planiranu taktičku borbu po možda prvi put u historiji. Dotada su bitke između grčkih polisa bili jednostavni sukobi između masovnih formacija hoplita, gde konjica nije igrala značajniju ulogu. U Deliju Pagonda koristi dublje redove, rezerve, konjičke intervencije i postepenu promenu taktike tokom bitke.

Vidi još uredi