Bitka kod Calatañazora

Bitka kod Calatañazora je bila legendarna bitka koja se navodno odigrala u julu 1002. u današnjoj Španija između muslimanskih snaga al-Andalusa na čelu sa kordopskim vezirom Almanzorom na jednoj, i kršaćnskih snaga pod kraljevima Alfonsom V od Leona i Sanchom Garcijom od Kastilje na drugoj strani. Do nje je došlo tokom Almanzorovih pokušaja da pokori kršćanski sjever Iberijskog poluotoka, odnosno invazije Kastilje. U njoj su kršćani odnijeli pobjedu, a Almanzor je početkom augusta umro od zadobivenih rana. Bitka je kasnije ušla u španski folklor kao jedan od ključnih okršaja Reconquiste, odnosno prekretnica nakon koje su muslimani odustali od daljih prodora na sjever, a Kordopski Kalifat započeo svoj pad.

U 19. vijeku su historičari počeli osporavati historijski karakter bitke, smatrajući je proizvodom kreativnog "dotjerivanja" od strane kasnijih kroničara.

Literatura uredi

  • Gonzalo Martínez Díez. El condado de Castilla, 711–1038: La historia frente a la leyenda (Marcial Pons Historia, 2005), 581–4. (Preview na Google knjigama.)
  • Juan Castellanos Gómez. "La batalla de Calatañazor: mito y realidad". Revista de historia militar, 91(2001), 25–42.