Bitka kod Auraya

Bitka kod Oreja (engl. Battle of Auray, fr. Bataille d'Auray) vodila se 29. septembra 1364. godine i bila je jedna od najvećih bitaka stogodišnjeg rata.[1]

Bitka kod Auraya
Segment Stogodišnjeg rata

Bitka kod Oreja
Datum 29. septembra 1364.
Lokacija
Ishod Engleska pobeda
Sukobljene strane
Dinastija Valoa Dinastija Plantagenet
Komandanti i vođe
Šarl I Bretanjski Ivan V Bretanjski,
Džon Čandos
Žrtve i gubici
1000 nepoznati

Bitku je pradhodila engleska opsada Oreja 1364. godine, pod komandom bretanjskog vojvode Ivana V Hrabrog. Pošto je engleska flota blokirala dolazak hrane u grad, vladar grada je sklopio mirovni ugovor i predao grad, osim tvrđave. 27. septembra ka gradu je krenuo francuski zapovednik Šarl I Bretanjski, koji se nalazio u blizini grada. 28. septembra njegove čete su su došle na levu obalu obližnje reke i zauzele poziciju ispred zamka. Žan se uplašio i prešao na desnu obalu. Šarl je pokušao da pregovara, ali posle neuspeha kranuo je za engleskom vojskom i prešavši reku došao je na močvarno područje severno od zamka, krtajući se pravo ka zamku, u kome su Englezi pred gradskom kapijom zauzeli položaj.

Borba je počela okršajem engleskih strelaca i francuskih samostrelaca. Onda su Francuzi neko vreme počeli žestoko da pobeđuju Engleze. moćan plemić Džon Čandos u najodlučniji čas bitke pridružio se Englezima. Posle strašnog pokolja Engleza u bici, i teških gubitaka, Francusko desno krlo je opkolilo deo engleske vojske, ovo su iskoristili ostaci engleske vojske i kao vihor napali levo francusko krilo. Sam Šarl je ranjen kopljem, a onda i zarobljen. Francuska pobeda se za čas pretvorila u poraz.

Ta bitka označila je kraj rata za bretonsko nasleđe, zbog te bitke ubedljivom pobedom Engleza. Ta bitka uticala je na francuskog i engleskog kralja, tako da je 1365. godine došlo do mira.

Reference uredi

  1. Turnbull, Stephen (1985). The Book of the Medieval Knight.. London: Arms and Armour Press. ISBN 978-0-85368-715-3. 

Literatura uredi