Bitka kod Askula

(Preusmjereno sa stranice Bitka kod Askuluma)
Ovaj članak se odnosi na bitku Pirovog rata koja se odigrala 279. pne. Za bitku drugog punskog rata koja se odigrala 209. pne., v. Bitka kod Askula (209. pne.).

Bitka kod Askula odigrala se 279. pne. između Rimljana i kombiniranih snaga Epira, Taranta, Oskana i Samnita. Rimljane predvodi konzul Publije Decije Mus, a savezničke snage Pir. Bitka pripada Pirovom ratu, za kontrolu Velike Grčke.

Bitka kod Askula
Segment Pirovog rata
[[Datoteka:|300px]]
Najvažnije lokacije Pirskog rata
Datum 279. pne.
Lokacija Asculum, suvremeni Ascoli Satriano u Apuliji (Italija)
Ishod Pirova grčka pobjeda
Sukobljene strane
Rimska Republika Epir,
Velika Grčka
Komandanti i vođe
Publije Decije Mus Pir Epirski
Snage
40.000 konjanika i pješaka,
300 naprava protiv slonova
40.000 konjanika i pješaka,
20 bojnih slonova
Žrtve i gubici
6.000 mrtvih 3.500 mrtvih

Vojske uredi

Ta bitka predstavlja drugi sukob rimske legije i vojske bazirane na falangama tipa Aleksandra Makedonskog. Dve vojske su imale podjednako vojnika.

Rimska vojska uredi

Rimljani su imali više pešadije, 4 legije sastvljene od saveznika Dauna i 20.000 Rimljana. Osim toga Rimljani imaju i 300 protuslonovskih sprava.

U bici kod Herakleje Pirovi slonovi su značajno doprineli svojim udarom na rimske legije. Zato se sada koriste zapaljivim oružjima , loncima vatre, vojskom koja vrišti i baca koplja na slonove, te specijalnim bornim kolima sa dugim šiljcima, kojima su ranjavani slonovi.

Pirova vojska uredi

Pir je došao na bojno polje sa makedonskom pešadijom i konjicom, njegovom vlastitom vojskom, grčkim plaćenicima, savezničkim Grcima iz Italije, 20 slonova i samnitskom pešadijom i konjicom. Pirova vojska je imala više konjice i 20 slonova. Da bi uspostavio ravnotežu sa fleksibilnošću rimske legije Pir meša lake talijanske trupe sa falangom.

Bitka uredi

Bitka se odvijala dva dana. Obe vojske su postavile konjicu na krila, a pešadiju u centar. Pir je svoju elitnu konjičku gardu držao u rezervi iza centra i pod osobnom komandom. Slonovi su u početku isto bili u rezervi.

Prvi dan bitke uredi

Prvog dana šuma i brda su sprečavali Pirovu konjicu i slonove. Ali talijanske lake trupe pomešane sa falangom su se dobro borile. Makedonci razbijaju rimsku prvu legiju sa latinskim saveznicima na njihovom levom krilu. Međutim rimska treća i četvrta legija pobeđuju Tarantince, Oskane i centar sastavnjen od Epiraca. U međuvremenu Dauni napadaju Pirov logor, pa Pir šalje rezervnu konjicu i slonove da odbije Daune.

Posle odbijanja Dauna Pir šalje slonove protiv treće i četvrte legije, pa se rimske legije povlače na šumovita brda. Pir šalje snage svoju pešadiju da istera Rimljane iz šume, ali presreće ih rimska konjica. Dolazi mrak i obe strane se povlače.

Drugi dan bitke uredi

Sledeće jutro Pirova laka pešadija zauzima nezgodan teren, koji mu je zadavao nevolje prethodnog dana. Time su Rimljani prisiljeni na otvorenu bitku. Rimske legije i Pirove falange (pomešane sa lakom pešadijoim ) vode ravnopravnu bitku, sve dok u bitku ne ulaze slonovi, koji probijaju rimsku borbenu liniju. Antislonovska borna kola su eliminirali Pirovi strelci. Istovremeno Pir predvodi napad elitne konjičke garde i pobeđuje. Rimljani se povlače u svoj logor.

Pirova pobeda uredi

Rimljani su izgubili 6.000 vojnika. Pir je izgubio 3.500 vojnika, a među njima dosta oficira. Pobeda ga je jako mnogo koštala, pa odatle izraz "Pirova pobeda", što znači da je pobednik i nije dobio mnogo, jer je to pobeda sa mnogo žrtava. Posle te bitke Pir je rekao: "Još jedna takva pobeda i ja sam izgubio".

Veze uredi